''Mobil Güneş Pili''

05 January Thursday, 2017
Mobil güneş pili, tarımda sulamadan paketlemeye kadar her aşamada gerekli olan elektrik enerjisini kendisi sağlıyor, böylece hem ülke ekonomisi hem de tarımla uğraşan çiftçi tasarruf etmiş oluyor. İşte bu çevreye duyarlı ve sağlık açısından da hiçbir riski olmayan Mobil Güneş Pili Projesinin detaylarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr.Nevzat BİRİŞİK WebTarım Tv'ye anlattı.
''Mobil Güneş Pili''

HABER     : Bircan ACAR

KAMERA: Caner TOPGÜMÜŞ

FOTOĞRAF: İbrahim BAĞCI

Türkiye 365 gün 2 bin 640 saat enerji elde edebilecek güneş ışınlarını alıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türkiye’nin bu coğrafi konumundan yola çıktı. Hem Türkiye ekonomisine büyük tasarruf sağlayacak hem de çiftçinin yüzünü güldürecek sistemi devreye soktu. Yaklaşık 3 yıldır kullanılan bu sistemin adı Mobil Güneş Pili.

Güneş enerjisi tarımın her alanında kullanılabilir duruma getiren mobil güneş pili sisteminin ayrıntılarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik anlattı. Bakanlığın Tübitak ile ortak çalışarak bu sistemi ortaya çıkardığını söyleyen Birşik,” Biz tarıma uygun ölçekte geliştirilmiş panelleri bir su kuyusunu çalıştırabilecek, yerden 170 metre derinlikte 14 saat boyunca kesintisiz su çekebilecek ve bu suyu bir kilometre kadar ileriye pompalayabilecek bir sistem geliştirdik. Ama bu sistem sabit değil. Bir traktörün arkasına monte edilmiş bir aparat, dolayısıyla çiftçi bunu başka tarlalarına da götürebiliyor” dedi.

Bu sistemden faydalanmak isteyenlerin bakanlık tarafından desteklendiğini söyleyen Birişik,” Şu anda  yüzde 50 hibe ile destekliyoruz. Yani 200 bin liralık proje sunuyorsunuz 100 bin lirasını devlet ödüyor “ dedi ve asıl bu sistemde avantajlı olabilmek için köy, mahalle, mezra gibi belirli sayıdaki çiftçinin bir araya gelerek güneş pili sistemini kurdurması.

Mobil güneş pili için şu anda tek model mevcut. Ancak yeni modellerin çalışılabilmesi için bakanlık düğmeye bastı, 300 bin lira olan AR-GE desteği 3 milyon liraya çıkartıldı. Güneş pili ile ilgili proje geliştirmek isteyenlere de hem bakanlık enstitüleri hem üniversitelerin teknik alt yapıları girişimcilere açıldı. Ayrıca 2017 yılında ilk kez AR-GE destekleri başlıkları arasına tarımsal mekanizasyon da eklendi. Hem özel şirketlere hem üniversitelere hem de girişimcilere seslenen Birişik, “Bakanlık Enstitüleri ve üniversitelerin teknik alt yapısı proje yapmak isteyenlere açık. Gelin buradaki alt yapıyı kullanarak projeleri yapın, biz de destek verelim “ dedi.

Bu sistem özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu ve Ege Bölgesi başta olmak üzere güneşin bol olduğu yerlerde daha olumlu sonuçlar veriyor. Bu bölgelerde güneş pili sisteminden faydalanmak isteyenlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İl ve ilçe Müdürlüklerine başvurarak bilgi alınabileceğini söyleyen TAGEM Genel Müdür Birişik, Türkiye 49 merkezi bulunan TAGEM koordinatörlüklerinden veya Ankara’da TAGEM Genel Müdürlüğü Toprak Su Gübre Daire Başkanlığından da bilgi alabileceğinin altını çizdi.