Mor tarlalarda hasat zamanı

23 September Wednesday, 2020
Turizmden kozmetiğe birçok sektörün gözdesi olan lavantanın hasadı Denizli’de başladı.
Mor tarlalarda hasat zamanı Haber: Denizli İl Enformasyon

Toprağın süsü lavantanın tarladan fabrikaya yolculuğu başladı.

Denizli’de üretimi her geçen gün yaygınlaşan lavantada ilk hasat yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi”ni başarıyla hayata geçiren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çiftçileri birkaç yıl önce lavanta ile tanıştırdı.

Kullanılmayan tarım arazilerinde ekimi yapılan lavanta, üretimin her aşamasında çiftçisine gelir kapısı olmasıyla biliniyor. Çiçek açtığında görsel şölene dönüşen lavanta tarlaları Acıpayam’ı da kırsal turizm merkezi haline getirdi.
 
Nektarı ve kokusuyla arıcıların da tercih ettiği lavanta çiçekleri sezon boyunca lezzetli ballara kaynak oluyor. Hasattan sonra fabrikaların yolunu tutan lavanta bitkisi tıp ve kozmetik sektörlerinin en çok tercih edilen ürünlerinden biri.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışma kapsamında tesis edilen tarlalarda ilk hasat Acıpayam’da başladı. Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Saffet Üge’nin de katıldığı hasat etkinliğinde lavanta yağının üretilmesi konusunda katılımcılar bilgilendirildi.

Çiftçilerin alternatif ürün olarak tercih ettiği lavantanın kentteki ekim alanları bin dekarın üzerinde. Üreticilere verilen desteklerle lavanta yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ve ekim alanının 50 bin dekara kadar çıkması hedefleniyor.
denizli acıpayam lavanta lavanta yağı hasat tarım ve orman destek