Nevşehir patates tohumunda ülke ihtiyacını karşılıyor

10 February Monday, 2020
Nevşehir patates tohumunda ülke ihtiyacını karşılıyor Türkiye’de  her yıl yaklaşık  280 bin  ton civarında sertifikalı patates tohumu üretimi yapılıyor.

Sivas, Kayseri, Konya, Eskişehir, Afyonkarahisar, Karaman, Aksaray, Yozgat, Amasya ve Erzurum gibi illerde üretilen   patates tohumlarının yüzde 90 ‘ı  Nevşehir’de  bulunan kayadan oyma doğal soğuk hava depolarına getirilerek muhafaza edilmekte. Kontrolleri Nevşehir Tarım ve Orman  İl Müdürlüğü tarafından yapılan bu tohumlardan gerekli numuneler alınarak ilgili laboratuvarlara gönderilmekte. Ayrıca  tohumların son kontrolleri yapıldıktan sonra hazırlanan raporlar, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine gönderilerek sertifikasyon işlemleri tamamlanmakta.

2019 üretim sezonu sonunda Nevşehir’e  getirilen 215 Bin ton patates tohumluğu  hastalık ve zararlılar yönünden kontrol edilerek 200 Bin tonu sertifikalandı.  Bu tohumlar 2020 üretim sezonunda kullanılmak üzere Nevşehir’den  ülke geneline sevk ediliyor veya  ihraç ediliyor.

Hassasiyetle yürütülen bu sürece ilişkin  açıklama yapan Nevşehir  İl Tarım ve Orman Müdürü Okan Yılmaz “ Üreticilerin yüksek verim ve hastalıklarla mücadelesinde sertifikalı patates tohumluğu kullanmalarını tavsiye ediyorum” dedi.