Nine tohumuyla kazandı

22 November Friday, 2019
Iğdır’da üretici Alican Açkan, anneannesinin sandığından çıkan tohumları ekerek kilosu 15 lira olan güz karpuzunu yetiştirdi.
Nine tohumuyla kazandı Iğdır’da üretici Alican Açkan, ninesinin sandığından bulduğu tohumları ekerek güz karpuzu yetiştirdi.

Oba köyünde tarımla uğraşan Açkan, anneannesinin sandığından bulduğu karpuz tohumlarını deneme amacıyla 500 metrekarelik seraya ekti.

Üretici Açkan, en son yörede 40 yıl önce yetiştirilen ve halk arasında "cille karpuzu" olarak bilinen güz karpuzunu yetiştirerek, hasat etti.

Güz karpuzu yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak isteyen Açkan "Bulduğumuz tohumu yetiştirdim ve güzel verim aldım. Iğdır'a özgü bir tat olan bu karpuzu daha çok geliştirmek istiyorum. Bu karpuz çok doğal ve organik. Önce 500 metrekare alanda denedim. Önümüzdeki yıl bunu 5 dönümlük tarlada yetiştirmeyi planlıyorum. Ürettiğim karpuz çok büyük rağbet görüyor. Kilosu 15 liradan alıcı buluyor. Özellikle hastalar ve hamile kadınlar talep ediyor. Şimdi kışa girdik, çok istek var. Daha fazla üreterek yoğun taleplere yetişmek istiyorum." dedi.
pazı hatay verim artış