Nohut Siirt topraklarını sevdi

08 January Friday, 2021
Siirt’te deneme amaçlı nohut ekilen alanlardan alınan sonuçlar umut verdi, çiftçilerin hedefi kentte nohut üretimini arttırmak.
Nohut Siirt topraklarını sevdi Haber: Siirt İl Enformasyon

Tarlaya deneme ekimi, çiftçiye bilgilendirme etkinliği yaptılar.

Arda nohut çeşidi ile dönümden 250-350 kilogram verim alındığı tespit edildi, Siirt'te çiftçiler, nohut üretimine yöneldi. Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik desteği ile Kurtalan ilçesinde deneme çalışmaları yapan çiftçileri ziyaret eden Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, amaçlarının kentte nohut üretimini arttırmak olduğunu belirtti.

Ülkenin mercimek ve nohut gibi baklagil ürünlerine ihtiyacının olduğunu dile getiren İl Müdürü Demirhan, nohut ekimi ile ülkenin baklagil açığını kapatmanın yanı sıra baklagil ekimi ile toprağı organik azot yönünden zenginleştirip sonraki yıllarda ekilecek ürünlerde verimliliği arttırmayı planladıklarını söyledi.

Demirhan, "Bakanlığımıza bağlı araştırma enstitüleri tarafından geliştirilen tohum çeşitlerimizi tanıtmayı ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Arda nohut çeşidinin ilimizde olumlu sonuç vermesi durumunda, ekonomik anlamda yüksek gelir getirecek bu alternatif ürünü çiftçiye tanıtmak, tarımını yaygınlaştırmak amacıyla demonstrasyon çalışmasını düzenlemiş bulunmaktayız. Üreticimize tohum ve gübre desteği sağladık. Baharda ekimi yapılan diğer nohut çeşitlerinden ortalama 100-120 kilogram verim alınırken kışlık ekimi yapılan arda nohut çeşidinden ortalama 250-350 kilogram verim alınabilmektedir. İlimizde tarımsal ürün çeşitliliğini ve verimliliği arttırmak amacıyla araştırma enstitülerimizle ortak çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

Diyarbakır GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bölge için özel olarak geliştirilen yerli tohumların üreticilere tanıtılması ve üretiminin yaygınlaştırılması için yürütülen Kışlık Ekimde Arda Nohut Çeşidi Yayım Projesine Siirtli üreticiler yoğun ilgi gösteriyor.
siirt nohut tarım ve orman