Nohut üretiminde ‘mikrobiyal gübre’

14 March Thursday, 2019
Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü "Sürdürülebilir Tarım için Nohut Yetiştiriciliğinde Mikrobiyal Gübre Kullanımının Kadın Çiftçiler Eliyle Yaygınlaştırılması Yayım Projesi"nin tanıtım toplantısını yaptı. Bu proje sayesinde kadınlar nohut üretimince gübre kullanımının tüm detaylarını öğrendi.
Nohut üretiminde ‘mikrobiyal gübre’

Haber: Çankırı İl Enformasyon

Nohut yetiştiriciliğinde yenilikler kadınlar aracılığıyla yaygınlaşacak. Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bir araya geldi. "Sürdürülebilir Tarım için Nohut Yetiştiriciliğinde Mikrobiyal Gübre Kullanımının Kadın Çiftçiler Eliyle Yaygınlaştırılması Yayım Projesi"ni hayata geçirdi.

Projenin tanıtım toplantısına Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Çakır, Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri, teknik elmanlar ve proje uygulayıcı çiftçiler katıldı.

Proje Sorumlusu Adem Erdal'ın "Sürdürülebilir Tarım için Nohut Yetiştiriciliğinde Mikrobiyal Gübre Kullanımının Kadın Çiftçiler Eliyle Yaygınlaştırılması Yayım Projesi" hakkındaki tanıtım sunumuyla başlayan toplantıda, Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünden Biyolog Dilek Kaya Özdoğan. Mikrobiyal Gübre Kullanımı konusunda hizmet içi eğitim sunumu yaptı.

Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Çakır, "Tarımsal yenilikler gerçekten vazgeçilmezimiz bu bakımdan İlçe Müdürlerimizden Projeler bekliyoruz, hazırlayacağımız projeleri sunmak için önümüzde 1,5 aylık bir süreç var, Yapacağımız bu çalışma ile çiftçilerimize rol model olmak, onlara önder olmak açısından önemli bir proje olacak, Temenni ediyorum ki çok başarılı, önümüzü açacak bir proje olacaktır. Nadas alanlarının daraltılması Projesi ile 25 bin dekar alanda önümüzdeki yıl zorunlu nohut ekilişi olacaktır. Bu projeyle alacağımız olumlu çıktılarla çiftçilerimize verimlilik açısından ve  gelir açısından faydalı olacağı kanaatiyle herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. “dedi.

"Sürdürülebilir Tarım için Nohut Yetiştiriciliğinde Mikrobiyal Gübre Kullanımının Kadın Çiftçiler Eliyle Yaygınlaştırılması Yayım Projesi" kapsamında merkez ilçeye bağlı 4 köyde 4 kadın çiftçi ile  birlikte 4 lokasyonda nohut yetiştiriciliğinde mikrobiyal gübre kullanımının önemini göstermek ve yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla 40 dekarlık alanda nohut tarımı yapıldı.

çankırı nohut mikrobiyalgübre tarımdayenilik kadıneli çiftçi destek