Oğuzlar cevizine yoğun talep

30 September Monday, 2019
Çorum'un Oğuzlar ilçesinde yetişen Oğuzlar cevizi fidanı, kendi kendini tozlama özelliğinden dolayı Türkiye'nin her yerinden talep görüyor.
Oğuzlar cevizine yoğun talep Kendi kendini tozlaması ile bilinen Çorum'un Oğuzlar ilçesinde yetişen ceviz fidanları yoğun ilgi görüyor.

2016'da il dışına 10 bin ceviz fidanı satılırken, bu rakam 2017'de 20 bine, geçen yıl ise 40 bine çıktı.

Kolay kırılan ince kabuğu ve dil yakmayan lezzetiyle öne çıkan Oğuzlar cevizi, yan dal verimi ve karasal iklimin hakim olduğu her yerde yetişmesi gibi özellikleriyle diğer yerli ceviz türlerinden de ayrılıyor.

Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal “Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde 10 rakımlı bir yerde ceviz bahçesi kurduk. Toros Dağları'nda oluşturduğumuz ceviz bahçeleri de var. Bu ceviz sıfır rakımda da bin 800 rakımda da yetişiyor. Oğuzlar cevizi ağacının en önemli özelliği, kendi kendini tozlayabilmesi. Herhangi bir yere dikilen tek bir Oğuzlar ceviz fidanı, çevresinde başka bir ceviz ağacına ihtiyaç duymaksızın verim verebilir. Erkeği ve dişisi aynı ağaçta olan bir türdür. Bunun da dünyada rakibi ya da benzeri yoktur. Diğer türlerde ayrıca tozlamalı ceviz dikilir ancak Oğuzlar cevizi tek bir adet dahi dikilebilir." dedi.

Türkiye’nin ceviz üretiminin yüzde 8’lik kısmı Çorum'un Oğuzlar ilçesinde yapılıyor.
 
çorum oğuzlar ceviz üretim