Ordu’da balıkçılarımız “Vira Bismillah” dedi

06 September Friday, 2019
Balık avcılığı konusunda Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Ordu’da su ürünleri sezonu törenle açıldı.
Ordu’da balıkçılarımız “Vira Bismillah” dedi Balıkçıların beş aydır heyecanlı bekleyişi sona erdi. Av yasağı kalktı. Ordu da yeni av sezonu tören ile açıldı.

Düzenlenen törene Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören, İl Müdürümüz Kemal Yılmaz, il protokolü ve çok sayıda balıkçı katıldı.

Törende konuşan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Bugün burada balıkçılarımızın mutluluğuna ortak olmak ve 2019-2020 su ürünleri av sezonunun açılışını gerçekleştirmek amacıyla toplandık. Balıkçılarımız 5 aydır bugünü heyecanla beklediler, ağlarını onardılar, gemilerini tadil ettiler ve av yasağının sona ereceği bugüne geldiler. Bu gece yarısından itibaren vira bismillah diyerek avcılık faaliyetlerine başlayacaklar. Ben öncelikle 2019-2020 av sezonunun balıkçılarımız başta olmak üzere tüm sektöre ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 
Su ürünleri sektörünün, insanlığın gıda gereksinimini karşılaması, istihdama ve ekonomiye katkısı noktasında son derece önemli olduğunu vurgulayan İl Müdürü Yılmaz, "Balık eti önemli bir protein kaynağıdır ve insanlığın gıda gereksiniminin karşılanması bakımından son derece önemlidir. Bunun yanında istihdama da büyük katkısı bulunmaktadır. İlimizde sadece balıkçı teknelerinde 6 bin kişi istihdam edilmektedir. 2018 yılı verilerine bakacak olursak Ülkemiz genelinde ilk defa yetiştiricilikten elde edilen ürün miktarının avcılığı geçtiğini söyleyebiliriz. 2018 yılında yetiştiricilik yapılan tesislerden 314 bin 500 ton, avcılıktan ise 314 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleşmiştir. Yani, yaklaşık 500 ton civarında yetiştiricilikten avcılığa göre daha fazla ürün elde edilmiştir. 2018 yılında üretilen su ürünlerinin ekonomik değeri ise 7,7 milyar TL dir. Avcılıktan elde edilen ürün miktarının % 62'si Karadeniz’den karşılamaktadır. İlimizde ise 2018 yılında avcılıkta yaklaşık 26 bin ton, yetiştiricilikten ise yaklaşık 3 bin ton su ürünleri elde edilmiştir. Avcılıktan elde edilen ürünlerin büyük bir kısmını hamsi ve palamut oluşturmaktadır. Bunları mezgit ve istavrit takip etmiştir. İlimizde 2018 yılında elde edilen ürünlerin ekonomiye katkısı yaklaşık 250 milyon TL'dir. Görüldüğü üzere su ürünleri sektörü gerek ilimize gerekse Ülkemiz ekonomisine son derece önemli katkı sağlamaktadır. Bu katkıyı artırmak da yine bizim elimizdedir. Su ürünleri üretimini sürdürülebilir kılmak, stokların korunması ve etkin bir kaynak kullanımı ile mümkün olacaktır. Su ürünleri kaynaklarının gelecek nesillere aktarılması ve etkin kullanılması ancak ideal avcılıkla mümkündür. Günü kurtarmak adına yapılan aşırı ve kontrolsüz avlanma geleceğimize ciddi zararlar verecektir. İşte bu noktada hem balıkçılarımıza hem de bizlere önemli görevler düşüyor. Öyleyse balıkçılarımız, Bakanlığımızın koyduğu usul ve esaslara uygun avlanacak, bizlerde ideal avcılık yapan balıkçılarımızın hakkını korumak adına kuralsız ve kaçak avcılık yapanlarla mücadele edeceğiz. Yani etkili bir denetim gerçekleştireceğiz. Böylece kaynakların etkin kullanımını ve sürdürülebilir üretimi sağlamış oluruz. Her zaman söylediğimiz gibi amacımız günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Bakanlık tarafından su ürünleri sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için balıkçılara destekleme yapıldığının altını çizen Yılmaz, "Kıyı balıkçılığının kontrol altına alınması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanabilmesi için 2017-2018 yıllarında 650 balıkçımıza yaklaşık 550 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Yine 2012-2017 yıllarında gemisini gönüllülük esasına göre avcılıktan çıkaran 23 balıkçımıza da 2,8 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Bakanlığımız tarafından yetiştiricilerimiz de ayrıca desteklenmektedir. En büyük zenginliklerimizden olan su ürünleri kaynaklarını korumak adına dengeli ve kurallara uygun avcılık yapan tüm balıkçılarımıza ve kural tanımadan aşırı avlananlara karşı gece gündüz demeden mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan denetim ekiplerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca, bugün sezon açılışımızın yanında başka bir mutluluğu da bir arada yaşıyoruz. Son teknoloji ve ekipmanla donatılmış yeni kontrol teknemizi hizmete alıyoruz.  İnanıyorum ki bugün hizmete alacağımız bu kontrol teknemiz, daha etkin bir denetim gerçekleştirilmesine önemli bir katkı sağlayacak ve denetim faaliyetlerimizin etkinliğini arttıracak. Ben bu teknenin ilimize kazandırılması noktasında ki katkılarından dolayı Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ başta olmak üzere programımıza katılarak bizleri onurlandıran Sayın Vali Yardımcımıza, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve siz değerli katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyorum. 2019-2020 su ürünleri av sezonunun başta balıkçılarımız olmak üzere tüm sektöre ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, balıkçılarımızın işlerinin rast gittiği bir sezon olmasını temenni ediyorum" ifadelerinde bulundu.
 
ordu avsezonu suürünleri balık