Orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor

26 July Wednesday, 2023
Kahramanmaraş Dulkadiroğlu, Hatay Antakya, İzmir Kemalpaşa, Antalya Alanya’daki orman yangınları kontrol altına alındı. Kemer’deki yangın söndürme çalışmaları devam ediyor.
Orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor
Tarım ve Orman Bakanlığı orman yangınlarına karşı mücadelesini sürdürüyor.

Yangın söndürme çalışmalarını yakından takip eden Bakan İbrahim Yumaklı, "Bazı küçük da olsa etkilenen yerleşim yerleri olmuştu. Bunun üzerine dün gece Kemer ve 4 yangın daha ilave oldu. Bunlar Kahramanmaraş Dulkadiroğlu, Hatay Antakya, İzmir Kemalpaşa, Antalya Alanya’dır. Kemer hariç hepsinde kontrol sağlanmış dudumda. 11 uçak, 22 helikopter, 62 arazöz, 600’e yakın çalışan arkadaşımızla birlikte, diğer kuruluşların makine ekipmanıyla yangına müdahalesi söz konusu. Bu topoğrafta biraz zorlu. Bugün öğle saatlerinde kontrol altına alındı haberini vermek üzereyken maalesef yangının özelliği gereği spor atma yangının içinden çıkan parçanın ormanlık alanın içine düşmesiyle yeni bir yangın başladı. Arkadaşlarımız halen o alanın yayılmaması için gerekli gayreti sarf ediyor” diye konuştu.

"5 gece görüş helikopter"

Karasal olarak ulaşımın olmadığı yere bir bölümüne ulaşımın sağlandığını ifade eden Bakan Yumaklı, "Karasal güç oraya ulaştı. Saat 20.00 itibariyle hava müdahalesi, havanın kararmasıyla, hava güçlerimin yere inmesiyle sona erecek. Ancak 5 gece görüş helikopterimiz buraya ulaşmak üzere, gece boyunca müdahalelerine devam edecekler. Yangın bir kanyon tabir ettiğimiz alanın içine hapsedilerek, söndürülmeye çalışılıyor. Büyük oranda bu başarılmıştı ama o yeniden başlatma işi tüm planları bozdu. Şuan için herhangi bir yerleşim yeri tehdidi yok. Olanlar içinde gereken tedbir alındı. Yaralı ya da can kaybımız yok. Yüksek hava sıcaklığı düşük nem var. Lehimize devam eden ise rüzgarın olmamasıdır" dedi.

Bu zamana kadarki yangınların tamamında hızlı ve güçlü müdahale olduğunu dile getiren Bakan Yumaklı, “Vatandaşlarımız duyarlı olsun, yangınla ilgili durumu güvenlik güçlerine bindirsinler. 150 ile 200 hektar arasında bir yer yandı” diye konuştu. Kemer’de devam eden yangınlarda gece görüşlü helikopterler de görev alıyor.

Yunanistan’a destek sürüyor

Orman yangını söndürme çalışmaları Türkiye ile de sınırlı kalmıyor. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Yunanistan'a yardım için gönderilen hava araçlarının 544 ton su atımı gerçekleştirdiği bilgisi verildi.
tarım orman yangın söndürme bakan İbrahim Yumaklı