Örnek çiftçi destekle zeytinlik kurdu, istihdam sağladı

07 March Thursday, 2019
Şırnak’ın örnek çiftçisi Serdar Soysal. Devletten aldığı destekle zeytinlik kurdu, yılda 100 ton ürün elde ediyor. Zeytinin yanı sıra meyve de yetiştiren Soysal, çiftçilere örnek oldu, daha önce mevsimlik işçi olarak çeşitli bölgelere giden vatandaşlara da kendi memleketlerinde iş imkânı sağladı.
Örnek çiftçi destekle zeytinlik kurdu, istihdam sağladı Serdar Soysal, devlet desteğiyle 250 dönüm arazide yetiştirdiği zeytin ve meyvelerle köyünde üretimi arttıran örnek bir çiftçi.

Kurduğu seranın yanı sıra zeytin ve kayısı da yetiştiren Soysal, arazisine su getirmek için de büyük çaba sarf etmiş.

Farklı meyveler de yetiştiren Soysal bir taraftan çiftçiye örnek olurken bir taraftan da mevsimlik işçi olarak ülkenin farklı bölgelerine giden 30 kişiye bulundukları yerde istihdam imkânı sundu.

600 dönüm ekili arazisi bulunduğunu, bunun 250 dönümünde zeytin, 80 dönümünde fıstık üretimi yaptığını anlatan Soysal, 13 dönüm üzerinde kapalı serası, 10 dönüm arazide de kayısı ve nar bahçelerinin olduğunu dile getirdi.

Zeytin üretiminde öncü olmak için yaptığı çalışmaların sonuçlarını aldığını belirten Soysal, 8 bin 500 ağaçtan elde ettiği zeytini işlenmek üzere Gaziantep'in Nizip ilçesindeki fabrikalara gönderdiğini ifade etti.

Tarımsal destekler sayesinde çeşitli ürünler yetiştirdiğini söyleyen Soysal, elde ettiği zeytini işlenmek üzere Gaziantep'in Nizip ilçesindeki fabrikalara gönderdiğini ifade etti.

Kurduğu zeytin ve meyve bahçeleriyle çiftçilere öncü olduğunu söyleyen Soysal, şunları kaydetti: 

"Silopi'nin nüfusu 150 bine yaklaşıyor. Bölgemiz mevsimsel olarak Antalya'dan sonra en çok güneş alan yerlerden biri. Biz burada bu üretimi başardık. Başta 250 dönüm araziyi ekerken negatif mesajlar kulağımıza geldi ama her şeye rağmen ağaçlarımızı büyüterek başardık. Şu anda verimini alıyoruz. Buradaki mevsimlik işçilere de umut olduk. Batıya pamuk, fındık toplamaya giden mevsimlik işçiler artık evinin önünde çalışabiliyor. Her yıl 30'dan fazla kişi bahçemizde çalışıyor. Hemen hemen her mevsimde insan gücüne ihtiyaç oluyor. Bu sadece benimle de bitmiyor. Bizim gibi çiftçilerin çoğalması gerekiyor ki ekonomiye, istihdama ciddi şekilde katkı sunulabilsin."

Serdar Soysal’ın bahçesinde çalışan işçiler de memleketlerinde çalışmaktan memnun olduklarını ifade ediyor.

Soysal'ın iş imkânı sağladığı işçilerden Sabriye Tuğluk, daha önce mevsimlik işçi olarak Çukurova ve Karadeniz bölgelerine gittiklerini, şimdi ise evlerinin yakınında çalışma imkanı bulduklarını söyledi. Tuğluk, "Böyle işletmelerin çoğalmasını, bizim gibi işçilerin batıya gitmeden kendi memleketlerinde çalışmalarını istiyoruz." dedi.

Meryem Sakın, aile bütçesine katkı sağlamak için çalıştığını belirterek, "Her ağaçtan 10 kilogram zeytin topluyoruz. Bunun için de gayet mutluyum. Köyümüze yakın yerde çalışıyor olmam büyük avantaj." diye konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Kılıç da kentte tarım ve hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğuna işaret ederek, bölgede huzurun tesis edilmesi sayesinde iki yıldır vatandaşların bu alanlara yöneldiğini dile getirdi.
 
şırnak zeytin destek tarım orman mevsimlik işçi