Pakdemirli: "Türkiye artık her alanda her şeyin birincisine imza atan bir ülke"

19 November Friday, 2021
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Zeytin ve Zeytinyağı Rekolte Tahmin Çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “2021 yılında, geçen yıla göre zeytin üretimimiz yüzde 32 artarak 1.7 milyon tona, zeytinyağı üretimimiz ise yüzde 35 artışla 236 bin tona ulaşacak.” ifadelerini kullandı. Osmaniye’de sektör temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Pakdemirli, sosyal medya hesabından da destek müjdesi verdi.
Pakdemirli:
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, yağlık ve sofralık zeytin üretiminde Aydın'ın ilk sıralarda yer aldığını belirterek, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında zeytin ve zeytinyağı üretim tahminini paylaştı.

Bakan Pakdemirli, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi koordinasyonunda gerçekleştirilen 2021 yılı zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmin çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi koordinasyonunda 2021 yılı Eylül ayında zeytin üreticisi 16 ilde gerçekleştirilen çalışmaya, Bakanlık İl Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Ziraat Odaları, Ticaret Oda ve Borsaları, Tarım Satış Kooperatifleri, Dernekler, Üretici Birlikleri, Zeytinyağı Fabrikaları ve Üreticilerden oluşan heyet katkı verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Pakdemirli, zeytin meyvelerinde gelişim sürecinin devam ettiğini ve rekoltede oluşabilecek değişimlerin takip edildiğini belirterek, yağlık zeytin üretiminde Aydın, Muğla, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Hatay illerinin, sofralık zeytin üretiminde ise Manisa, Bursa, Balıkesir, Aydın ve Mersin illerinin ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Bakan Pakdemirli şunları ifade etti:

“Yapılan çalışmaya göre, zeytin ağacı sayımız geçen yıla göre yüzde 1,9 artışla 192 milyon 283 bin adete, ağaç başına ortalama zeytin verimi ise yüzde 30 artarak 8,3 kilogramdan 10,56 kilograma çıkacak. Toplam zeytin üretimimizin ise geçen yıla göre, yüzde 32 artışla 1 milyon 738 bin 680 tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Üretilecek zeytinin yüzde 29’unun sofralık, yüzde 71’inin yağlık olarak kullanılması öngörülüyor. Elde edilecek zeytinyağı miktarı da bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 175 bin tondan 235 bin 727 tona çıkacak.”

Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağında net ihracatçı konumda bulunduğunun altını çizen Pakdemirli, 2019 yılından bu yana 390 milyon dolarlık sofralık zeytin, 344 milyon dolarlık da zeytinyağı olmak üzere toplam 734 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Bir dizi ziyaret ve toplantılara katılmak üzere Osmaniye’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ilk olarak Osmaniye Valiliğini ziyaret etti. B akanı Bekir Pakdemirli daha sonra Sektör Buluşması Toplantısına katıldı.

Bakan Pakdemirli: “107 milyon 557 bin liralık destek ödemesi hesaplara aktarılmaya başlandı”
  

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından destek ödemelerine dair paylaşımda bulundu. Üç kalemde toplam 107 milyon 557 bin liralık destek ödemesini hesaplara aktarmaya başladıklarını açıkladı.
  
Bakan Pakdemirli, yaptığı paylaşımda, “Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi kapsamında 54 milyon 516 bin lira, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında 52 milyon 198 bin lira, Sertifikalı Tohum Üretim Desteği kapsamında 842 bin 579 lira, toplamda 107 milyon 557 bin TL'lik destek ödemesini hesaplara aktarmaya başladık. Hayırlı bereketli olsun” ifadelerine yer verdi.
Pakdemirli destek ödeme zeytin rekolte