Patatesin parmak izi çıkarılıyor

04 March Friday, 2022
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, patatesin parmak izini çıkararak, genetik taban oluşturma çalışmalarını sürdürüyor. Enstitü bu sayede yerli ve milli yemeklik, sanayilik, hastalıklara dayanıklı patates geliştirmeyi hedefliyor.
Patatesin parmak izi çıkarılıyor Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nde araştırma ve geliştirme çalışmaları hız kesmeden sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren enstitüde genetik taban oluşturuluyor.

Laboratuvarlardaki faaliyetleri anlatan Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, hedeflerini paylaştı. Patates çeşidinin geliştirilmesinin yanında farklı projeleri de hayata geçirdiklerini ifade eden Pırlak: “Enstitüde geliştirilen ve tescil edilen çeşit adaylarının bazı ticari çeşitlerimizin genetik kimliklerini yani parmak izlerinin çıkartılması amacıyla enstitü bünyesinde faaliyet gösteren ıslah ve genetik laboratuvarımızda uluslararası standartlara uygun moleküler markörler kullanılarak DNA düzeyince çalışmalarımız uzmanlarımız tarafından yürütülüyor. Patates çeşitlerinin genetik kimliklerinin ve özelliklerinin bilinmesi gerekiyor. Böylelikle daha yüksek verimli çeşitler elde edilerek piyasaya sunulacak ve çiftçilerimiz istifade edeceklerdir.” dedi.
Niğde patates enstitü araştırma