Patateste bilinçli tarım dönemi

09 September Monday, 2019
GÜBRETAŞ’ın patates tarımında kalite ve verimliliği artırmak amacıyla Niğde'de yaptığı örnek uygulama sonucu, Türkiye ortalamasına göre yüzde 35'in üzerinde verime ulaşılması hedefleniyor.
Patateste bilinçli tarım dönemi Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi, GÜBRETAŞ’ın iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırma projesi kapsamında yüksek verim elde etti.

Niğde Hasaköy'de sürdürülen çalışmayla elde edilen yüksek verim, düzenlenen etkinlikte çiftçilere anlatıldı.

Uygulama sonucu dekar başına 4,5 ton hasatla il ortalamasına göre yüzde 25, Türkiye ortalamasına göre yüzde 35'in üzerinde verime ulaşılması hedefleniyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz uygulama ile maliyetlerin azalacağını belirtti. Poyraz "Özellikle bilinçli tarım uygulamalarının verimliliği artırması çok önemli. Tarımsal girdilerin yüksekliğinden şikayet eden üreticilerimizin, verimliliği artırma noktasında desteklenmesi gerekiyor. Özellikle patates üzerinde yaptığımız uygulamada, toprak analizlerinden başlamak üzere teknik arkadaşlarımız, üretici arkadaşımızla çalışma yaptı. Üreticimizin mevcut arazisini ikiye bölüp bir tarafta geleneksel yöntemlerle yetiştirdiği ürünle diğer tarafta da bizim arkadaşlarımızın destek vererek ürettiği ürünün takibi yapıldı. Burada ortalama ürün bazında yüzde 25 civarında verim elde edildi. İlginç olanı özellikle bitki besleme noktasında yüzde 20 daha az gübre kullanarak yüzde 25 daha fazla verimlilik artışı sağladık. Bu bizim için önemli. Özellikle çiftçi arkadaşlarımızla bir araya gelip, onlara gösterdik." dedi.
 
Niğde patates yüksek verim