Pitahayanın ilk ürün hasadı tamam

11 August Friday, 2017
Adana’nın Seyhan ilçesinde kurulan pitahaya bahçesinin ilk ürün hasadı gerçekleştirildi.
Pitahayanın ilk ürün hasadı tamam Haber -Tahsin TOPCU
Adana’da iki kuzenin kurdukları pitahaya bahçesinde, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin’in de katılımıyla ilk ürün hasadı yapıldı.
Seyhan İlçesi Köylüoğlu Mahallesinde, bu meyvenin ilk olarak dikimini yapan Harun Karaşahin ve kuzeni Çiğdem Karaşahin ilk ürünlerini almayı başardı.
Ejder meyvesi olarak bilinen Pitahaya, kaktüsgiller ailesinden olup üretimi daha çok Vietnam Orta ve Güney Amerika, Endonezya, Malezya gibi ülkelerde yapılıyor.  Dondurma yapımı, salata ve ilaç sanayilerinde kullanılan, ağırlığı 300 gramdan bir kilograma kadar çıkabilen bu tropikal meyve, Çukurova'da son dönemlerde alternatif ürün olarak tercih edilmeye başlandı.
Üretici Harun Karaşahin, 2015 yılının aralık ayında ejder meyvesini televizyonda gördüklerini anlatarak, "Bir televizyon programında gördük araştırması yaptık, şimdi hasadını yapıyoruz. Bu meyveye bizi asıl çeken ise dış pazarı oldu. Tabii ki yolun daha başındayız. Şu an zaten ürettiğimiz meyveyi iç piyasaya sunuyoruz. Dalındaki bütün meyveler satılmış durumda" ifadelerini kullandı.
Karaşahin, ilk etapta kendi çabalarıyla bin 200 metrekare alanda üretime başladıklarını dile getirerek, "Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve Seyhan İlçe Müdürlüğü ile görüşmelerimiz oldu. İkinci seramızı olan bin metrekarelik yeri de devlet desteğiyle yaptık. Orası daha yeni olduğu için meyve üretimi başlamadı. İnşallah seneye 2 bin 200 metrekarelik alanın hepsinden hasat yapacağız" diye konuştu.
Üretici Çiğdem Karaşahin de, pitahaya meyvesinin Adana'da sera şartlarında yetişmesinin uygun olduğunu öğrendiklerini ifade ederek, "Bakımı diğer seralara göre biraz daha kolay. Saatlerce uğraştıran bir bakımı yok. Zemindeki otu temizliyoruz. Bitkinin haftada bir sulaması var. Onu da zaten damlama sistemiyle yapıyoruz” dedi.
Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin ise, lifli bir bitki olan meyvenin zengin B ve C vitamini barındırdığını anlatarak, "Bitkinin dekara verimi ilk sene için 2 bin adet. İkinci yılda 6 bin adet. Üçüncü yılda ise 10 bin adet oluyor. Verim her geçen yıl artmakta ve 30 bin adete kadar çıkmakta. Girişimcilerimiz bize başvuruda bulundu. Bakanlığımızın da bu konuda bir çalışması vardı. O kapsamda destek sağlandı ve ikinci serayı kurdular. Adana’mıza ve vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Böylelikle Adana'da ejder meyvesinin hasadını da yapmış olduk" şeklinde konuştu.
 
pitahaya ejder meyvesi adana seyhan lif