Polatlı’da tarım işçileri için örnek proje

29 June Friday, 2018
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Polatlı ilçesinde yapılan Sarıoba Mevsimlik Tarım İşçileri Yerleşkesi'nin açılış törenine katıldı.
Polatlı’da tarım işçileri için örnek proje Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ankara Valiliği iş birliğinde Polatlı ilçesinde yapılan Sarıoba Mevsimlik Tarım İşçileri Yerleşkesi'nin açılış törenine katıldı.

Fakıbaba, "Sayın Cumhurbaşkanımızın en büyük dileği GAP'ın bitirilmesi, bundan sonra Şanlıurfa'da enerji ve GAP problemini çözeceğiz." dedi.

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" düşüncesiyle yollarına devam ettiklerinin altını çizen Fakıbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde devletin çok daha büyük işler yapacağını vurguladı. 

Fakıbaba, yeni kurulan yerleşkenin örnek bir proje alanı olduğunu belirtti.

Tarım işçilerine büyük saygı duyduğunu ifade eden Fakıbaba, "Çiftçi olmazsa biz aç kalırız, bunun farkındayız. İnşallah bundan sonra sizlerin çok daha insanca yaşayabileceği ortamlarda çalıştırmak, refah seviyesini yükseltmek bizim en önemli görevlerimizden birisidir. " diye konuştu. Fakıbaba, şunları kaydetti:

"İnşallah biz Şanlıurfalıların da bütün problemlerini bir bir halledeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın en büyük dileği GAP'ın bitirilmesi, bundan sonra Şanlıurfa'da enerji ve GAP problemini çözeceğiz. Çok kısa zamanda Şanlıurfalı tarım işçisini burada göremeyeceksiniz. Artık Sarıoba tarım işçisi kardeşlerimi başka illerden alacak." 
Fakıbaba, 58 ilde mevsimlik tarım işçisi bulunduğunu, bu illerde de aynı projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Hizmeti ibadet olarak gören bir partinin üyesi olduklarını ifade eden Fakıbaba, "İstenildiğinde oluyor, biz isteriz ve yaparız. Onun için inşallah her şey daha güzel olacak." ifadelerini kullandı.

Bakan Sarıeroğlu: "Çocuk işçiliğine kesinlikle toleransımız yok”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, "Çocuk işçiliğine kesinlikle toleransımız yok. Kimsenin gözünün yaşına da bakmayız. Çocuklarımızın yeri tarla değil." dedi.

Ankara'nın en fazla tarım işçisinin bulunduğu şehir olduğuna işaret eden Sarıeroğlu, bakan olarak göreve geldiğinde ilk ziyaretini mevsimlik tarım işçilerine yaptığını hatırlattı. 

Sarıeroğlu, o zaman gerçekleştirdiği ziyarette mevsimlik tarım işçilerinin koşulların uygun olmadığını gördüklerini, bu nedenle talep ve ihtiyaçlara göre bu yerleşkenin inşa edildiğini anlattı.

"Milletimiz bize 'devam' dedi, biz de hizmetlerimize devam edeceğiz." diyen Sarıeroğlu, "81 milyon vatandaşımızın işçisinden emeklisine, çiftçisinden esnafına, işverenine, kamu çalışanına hayatına dokunacak, bugüne kadar yapmış olduğumuz devrim niteliğindeki düzenlemeleri yapmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı. 

Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak 11 aylık süre içerisinde önemli projelere imza attıklarını, bu dönemde en hassasiyetle üzerinde durdukları konuların "çocuk işçiliğiyle mücadele ve mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının düzenlenmesi" olduğunu söyledi.

Mevsimlik işçilerinin çalışma koşullarının düzenlenmesiyle ilgili 2011'de yürürlüğe giren genelgenin çok sıkı şekilde takibini yaptıklarını belirten Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"2010 yılından bu yana toplam mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarının düzenlenmesiyle ilgili 100 milyon liralık yatırım yaptık. Çok ciddi yasal düzenlemeler gerçekleştirdik. Geçici istihdam bürolarına mevsimlik tarım işçileriyle ilgili işlem ve imkan sağladık. Onların sağlıklı koşullarda kayıtlı olarak süreçlerinin tamamlanmasıyla ilgili. 2017'de göreve geldiğim zamandan itibaren yaklaşık 10 ilimize  toplam 32 milyon liralık ödenek göndermişiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak."

Bu yerleşkenin pilot model olarak önemini dile getiren Sarıeroğlu, tesisin çocuklara yönelik eğitim ve sosyal donatı alanları ve 200 çadırla hizmet vereceğini anlattı.

Çadır talebinin vatandaşlardan geldiğini vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle konuştu:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu pilot uygulamayı, gönderdiğimiz ödeneklerle mevsimlik tarım işçilerimizin en yoğun şekilde çalıştığı illerimizde yaygınlaştıracağız. Bizim için ilk uygulama örneğiydi. İkincisinin de geçen hafta ödeneği gitti. Adana Karataş bölgesinde ve Şanlıurfa'da işçilerimizin yoğun yaşadığı bölgede bu sene inşa edeceğiz. Ordu, Eskişehir, Bursa, Sakarya, Düzce önümüzdeki dönemde bu alanda çalışma yapacağımız diğer illerimiz olacak."

Bakan Sarıeroğlu, Türkiye'nin 16 senede 3,5 kat büyüdüğünü, tüm vatandaşlara dokunan hizmetler yaptıklarını, yapılan yerleşkenin bu alanda önemli bir örnek olduğunu anlattı.

Jülide Sarıeroğlu, mevsimlik tarım işçisi ailelere seslenerek, şunları söyledi:

"Buradaki ailelerimizden kesinlikle şunun sözünü almak istiyorum, kesinlikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak altını çizerek söylüyorum, çocuk işçiliğine kesinlikle toleransımız yok. Kimsenin gözünün yaşına da bakmayız. Çocuklarımızın yeri tarla değil. Hepsi için bakın parklar, eğitim alanları yaptık. Milli Eğitim Bakanlığımızdan, Aile Bakanlığımızdan haftalık uzmanlarımız gelecekler. Doktorlarımız her hafta gelecekler, çocuklarımızın, ailelerimizin durumlarıyla ilgili. Biz çocuklarımızın üzerine bu kadar devlet, hükümet ve ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak titrerken sizlerin de bu konuda bizlere yardımcı olmanızı özellikle belirtmek istiyorum. Bu konuda gözümüz üzerinizde."

Bu konuda hassasiyet göstermeye devam edeceklerinin altını çizen Sarıeroğlu, yerleşkenin hayırlı, uğurlu olması temennisinde bulundu.

Bakan Sarıeroğlu, yaklaşık 2 bin kişinin yerleşkede hayatını sürdüreceğini, yerleşkenin güvenlik ve temizlik işlerinin ilgili bakanlıklarca yaptırılacağını belirtti.

Bakanlık olarak istihdamın birinci öncelikleri olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, herkesin kendi bölgelerinde, istihdam ve iş koşullarıyla buluşmaları konusunda da çalışmalar yapmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceklerini dile getirdi.

Sarıeroğlu, önümüzdeki dönemde milletin verdiği yetkiye layık olabilmek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirterek, "Türkiye'yi dünyanın en büyük gücü, en büyük ekonomisi yapma konusunda stratejik alanlarda yapacağımız hamlelerle ülkemizin kalkınması ve gelişmesi etkin, hızlı adım atabilme imkanına sahibiz. İnşallah Türkiye'mizi 81 ilimizde yerel olarak şahlandıracağız, yeniden ayağa kaldıracağız. 81 milyon vatandaşımızla yürüyüşümüze büyük, güçlü Türkiye çatısı altında devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu. 
Bakan Sarıeroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya, Ankara Valisi Ercan Topaca'ya, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve ekibine, kaymakamlara ve muhtarlara teşekkürlerini iletti. 
Konuşmaların ardından Sarıeroğlu, Bakan Fakıbaba, Vali Topaca ve diğer ilgililerle yerleşkenin açılış kurdelesini kesti. 

İşçilerle halay çeken Sarıeroğlu, daha sonra Fakıbaba ile yerleşkeyi gezdi.

Burada da gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Sarıeroğlu, geçmişte tarım işçilerinin yaşam koşulları konusunda olumsuz haberler çıktığını hatırlatarak, bu sene İçişleri Bakanlığı ile çok ciddi önlemler aldıklarını söyledi.
Sarıeroğlu, ülkenin kalkınması, üretimi, tarımı için alın teri döken çalışanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak, yerleşkenin ülke için "yüz akı" bir proje olduğunu kaydetti. 
 
Polatlı bakan fakıbaba bakan sarıeroğlu tarım işçisi patates