Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan sağlıklı yaşam sırları

25 October Thursday, 2018
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Ankara’da özel bir okulun hayata geçirdiği Organik Tarım Haftası etkinlikleri kapsamında "Sağlıklı Yaşam" konulu konferans verdi.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan sağlıklı yaşam sırları Son yıllarda sağlıklı yaşam ve bitkiler konularında yaptığı çalışmalarıyla dikkatleri çeken Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Ankara’da özel bir kolejde öğrencilere seslendi.

“Kültürümüz terk ediliyor”

Öğrencilere bir sunum ile sağlıklı yaşam sırlarını anlatan Saraçoğlu, köyden kente göçün kültürümüzü yok etme noktasına getirdiğini vurgulayarak “O kadar zengindir ki Anadolu topraklarının imkanları, Türkiye’den kat ve kat büyüktür. Ama bu köyler terkedildi herkes İstanbul’a geldi. Gençlerimiz beton yığınlarının arasında atölyelerde, berberlerde, tamirhaneler gibi yerlerde çalışmak zorunda kalıyor. Yasalar bu duruma izin veriyor. Bin 600 yüz liralık asgari ücret, köyde yaşayan vatandaşlarımıza cazip geliyor. Daha çok para kazanma ümidiyle köylülerimiz topraklarını bırakıp büyük kentlere göç ediyor. Atalarından geleneksel bilgileri alamadan kente göçen gençler nedeniyle bütün bir kültür yok oluyor.” dedi.

“Bilgiler yeni nesillere aktarılamıyor”

Yeni nesillere bilgi aktarımının önemini vurgulayan Saraçoğlu, “Bitkilerimizin ne işe yaradığını bilen nineler, dedeler ve amcalar terkedildiği için sahip oldukları bilgiler yeni nesillere aktarılamıyor. Gençlerimiz çok çabuk hasta oluyor. Ben hala bu yaşta üniversitede ders veriyorum. Maalesef 21-23 yaşlarda meme kanserine, yumurtalık kanserine yakalanan gençlerimiz var.” diye konuştu.

“Genç ölümler bize acı veriyor”

Kentlerde kanserden dolayı genç yaşta ölümlerin arttığını ve bunun acı verici olduğunu ifade eden Saraçoğlu, “Bu genç ölümler bize acı veriyor. Ölüm gençlere yakışmıyor.  Büyük şehirlerdeki sağlıksız beslenme nedeniyle; köylerinde sağlıklı bir şekilde uzun seneler yaşayan büyüklerimiz, gencecik çocuklarını toprağa veriyor. Kimyasallar, katkı maddeleri ve daha birçok etmen bu sonucu hazırlıyor.” şeklinde konuştu.

“İnandığınız yolda mücadele edin”

Öğrencilere inandıkları yolda mücadele etmeleri konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu konuşmasını şöyle bitirdi:

“İnandığınız yolda mücadele edeceksiniz. Dik duracaksınız ve savaşacaksınız. Korku denilen şeyi bilmeyin. Yok böyle bir şey. Bir tek Allah’ın ipine tutunun kimseye güvenmeyin. Yaptığınız işlerde hile hurda yok ise, hiç korkmayın.
 
İbrahim Saraçoğlu sağlık yaşam gençler