Ramazan fırsatçılarına göz açtırılmayacak

14 May Monday, 2018
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba: "Ramazan geliyor insanların ihtiyaçları artacak ben bu fiyatı biraz arttırayım, fazla kazanayım.' dedikleri an başlarında regülasyon görevimizi görürler"
Ramazan fırsatçılarına göz açtırılmayacak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Çok değerli esnaf arkadaşlarım, sanayicilerim lütfen beni yanlış anlamasınlar. Onlar çok düzgün ve dürüst çalışan insanlar. Ama yüzde 1 dahi olsa spekülatif amaçlı, 'Ramazan geliyor insanların ihtiyaçları artacak ben bu fiyatı biraz arttırayım, fazla kazanayım.' dedikleri an başlarında regülasyon görevimizi görürler." dedi.

Fakıbaba, Balıkesir'in Bandırma ilçesi Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yapımı tamamlanan Biyoteknoloji Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, 2002 yılında 10 milyon olan büyük hayvan varlığı sayısının 16 milyona, küçükbaş hayvan varlığı sayısının da 31 milyondan 45 milyona çıktığını belirterek, burada çiftçi ve üreticilerin alın terlerinin, emeklerinin olduğunu çok iyi bildiklerini, bundan dolayı yürekten teşekkür ettiğini bildirdi.

Gıda denetçileri ramazanda fırsatçılara göz açtırmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, hem denetim yapan personeli hem de denetim sayısını her geçen gün artırdıklarını belirterek, "Ramazanda tüketim artışını fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapmak isteyenlere göz açtırmayacağız." dedi.

Fakıbaba, gıdaların üretim aşamasından sofraya gelişine kadar her aşamada güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaları kesintisiz sürdürdüklerini söyledi.

Bakan Fakıbaba, Türkiye genelinde gıda üreten, satan, toplu tüketime sunan kayıtlı gıda işletmelerinin denetim ve kontrolünün Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 81 il müdürlüğü ile yetkilendirilmiş ilçe müdürlüklerinde görevli toplam 6 bin 764 gıda kontrol görevlisiyle yürütüldüğünü bildirdi.

Üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik gıda resmi kontrolü sayısının 2002'de 39 bin iken geçen yıl 26 katına çıkarak 1 milyon 13 bini geçtiğini ifade eden Fakıbaba, 2017'deki denetimlerde gıda mevzuatına aykırı faaliyet gösteren işletmelere 16 bin 559 idari para cezası uygulandığını, 181 iş yeri için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ve kesilen toplam idari para cezasının 85 milyon 674 bin 181 lira olduğunu dile getirdi.

Fakıbaba, cezaların çoğunlukla bozulmuş ve son tüketim tarihi geçmiş ürünler, kayıt yaptırmadan faaliyette bulunan işletmeler, hijyen kurallarına aykırı faaliyetler ve Türk Gıda Kodeksi'ne uygunsuzluktan dolayı uygulandığına dikkati çekerek, söz konusu denetimlerden yaklaşık 174 bin 379'unun gıda üretim yerleri, 467 bin 411'inin gıda satış yerleri ve 412 bin 65'inin toplu gıda tüketim yerlerinde gerçekleştiğini vurguladı.

En çok denetim ekmek ve çeşitlerinin üretim yerlerinde

Bakanlık tarafından geçen yıl en çok resmi kontrol yapılan gıda işletmelerini 39 bin 425 ile ekmek ve ekmek çeşitleri üretim yerlerinin oluşturduğuna işaret eden Fakıbaba, bunu 31 bin 333 ile unlu mamul üretim yerlerinin, 24 bin 408 ile pasta, börek, hamur ve sütlü tatlılar gibi her türlü pastacılık ürünlerini üreten iş yerlerinin, 11 bin 461 ile hazır yemek üretim yerlerinin izlediğini aktardı.

Fakıbaba, lokanta ve restoranlara da yaklaşık 113 bin resmi kontrol yapıldığının altını çizdi.

Bu yıl denetim faaliyetlerini daha da yoğunlaştırdıklarını vurgulayan Fakıbaba, "1 Ocak-4 Mayıs 2017'de gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine toplam 328 bin 816 denetim yapılırken, bu yılın aynı döneminde gıda denetim sayısı yüzde 12,73 artış göstererek 370 bin 676'ya ulaştı." diye konuştu.

Ramazan denetimleri yüzde 51 arttı

Geçen yıl ramazan ayı denetimleri kapsamında Türkiye genelinde gıda üretim, satış ve sunum yerlerinde toplam 112 bin 739 denetim gerçekleştirildiğini belirten Fakıbaba, şöyle devam etti:

"Söz konusu denetimler sonucunda bin 386 işletmeye toplam 6 milyon 791 bin 396 lira idari para cezası uygulandı. 2016 yılı ramazan ayına göre gıda denetimlerinde yüzde 51'lik artış yaşandı. Geçen sene ramazan ayında ekmek ve ekmek çeşitleri üretim yerlerinde 6 bin 837, unlu ürünler üretim ve satış yerlerinde 6 bin, şekerleme satış yerlerinde 671, pastacılık ürünlerine ait iş yerlerinde 3 bin 609, toplu tüketim ve satış yerlerinde 89 bin 514 denetim gerçekleştirildi."

Ramazanda uygunsuz gıda üretenlere fırsat vermeyeceğiz

Yaklaşan ramazan ayında da geçmiş yıllarda olduğu gibi aynı hassasiyetle ve 6 bin 764 personelle yoğun denetim gerçekleştirileceğini vurgulayan Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Gıda denetimleri, halkımızın sağlığı açısından önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Bu öneme binaen hem denetimde bulunan personel sayımızı hem de denetim sayımızı her geçen gün artırıyoruz. Gıdaların güvenilirliği konusunda vatandaşlarımız rahat olsunlar. Özellikle ramazanda tüketim artışını fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapmak isteyenlere göz açtırmayacağımızın bilinmesini isterim. Halkımızın güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlamada bakanlık olarak üzerimize düşen görevi eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz."

Bakanlık olarak denetimleri risk esaslı yıllık kontrol planları çerçevesinde yürüttüklerini, bunun yanı sıra şüphe ve şikayet üzerine "Alo 174 Gıda Hattı"ndan gelen başvurularla ve bilgi edinme aracılığıyla ulaşan bilgilerle yaptıklarını anlatan Fakıbaba, "Vatandaşlarımızın gıdayla ilgili tespit ettikleri uygunsuz durumları, özellikle 'Alo 174 Gıda Hattı' başta olmak üzere ilgili yerlere ulaştırmaları denetim çalışmalarımızın amacına ulaşmasında önem taşıyor." ifadesini kullandı.

Fakıbaba, "ramazan paketi" adı altında çeşitli gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerine yönelik denetimlerde de gıdaların son tüketim tarihiyle etiket bilgilerinin kontrol edildiğini bildirdi.

"Dünyanın önemli gıda, tarım ve hayvancılık ülkesi olacağız"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Büyükşehir Belediye Başkanımızın gıda, tarım ve hayvancılıkla ilgili projelerini görünce hakikaten burasının sadece turizm şehri olmadığını, hayvancılık ve tarım olarak da çok önemli merkezlerin başında geldiğini gördüm ve çok mutlu oldum." dedi.
 
Fakıbaba, Balıkesir Büyükşehir Belediyesini ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığına geçti. Partililer ve İl Başkanı Hasan Demiraslan tarafından kapıda karşılanan Fakıbaba, burada yaptığı açıklamada, Balıkesir'i çok bilmediğini ancak gördüğü kadarıyla turizmin yanında hayvancılığın büyük ölçüde icra edildiğini belirtti.
Balıkesir'de tarım ve hayvancılığın çok modern şekilde yapıldığını vurgulayan Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Balıkesir'e daha önce de gelmiştim ama gerçekten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olunca bu yöne yönelmek benim görevimdi. Yani bu yönüyle Balıkesir'i çok fazla bilmiyordum. Daha çok turizm olarak öne çıkmıştı ama özellikle üretici kardeşlerimizi görünce, Büyükşehir Belediye Başkanımızın gıda, tarım ve hayvancılıkla ilgili projelerini görünce hakikatten burasının sadece turizm şehri olmadığını, hayvancılık ve tarım olarak da çok önemli merkezlerin başında geldiğini gördüm ve çok mutlu oldum. Zaten hep diyordum; tarım, gıda ve hayvancılıkla ilgili Türkiye'de insanların içinde bir kuşku olmasın. Mutlaka ve mutlaka biz sadece bu bölgenin değil, dünyanın önemli gıda, tarım ve hayvancılık ülkesi olacağız ve bu konuda önemli projelerimiz var ve bu projeler yürüyor. Bakıyorum bakanlığın bütün projelerine yereller hep sahip çıkmış. Bu da beni bir bakan olarak çok mutlu ediyor."

Balıkesir ziyaretinden oldukça memnun olduğunu ve beklediğinden daha güzel projelerle karşılaştığını dile getiren Fakıbaba, Balıkesir'de insanların tarım ve hayvancılığa önem verdiğini söyledi.

AK Parti hükümeti döneminde her türlü sektöre destek verildiğini aktaran Fakıbaba, tarım ve hayvancılık için de desteklerin aralıksız sürdüğünü ifade etti.

Fakıbaba, 24 Haziran'da Balıkesirlilere büyük işler düştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Gerçekten bugün ben mükemmel bir gün geçirdim. Evelallah sayenizde, bütün arkadaşlarımın sayesinde güzel bir gün geçirdim. Bir defa Balıkesir'de insanlar mükemmel. Yani gıdayı, tarımı, hayvancılığı bırakın Balıkesir'in insanları çok misafirperver, güler yüzlü, insancıl. Zaten sayın vekillerim ile Mecliste devamlı beraberdik. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız inanıyorum çok güzel şeylere imza atıyor ve atmaya devam edecek. İnşallah 24 Haziran'da bu hizmetlerin karşılığını Balıkesir halkı bize 'Durmak yok, yola devam.' diyecektir. Bunu diyeceklerine ben şahsen bugün şahit oldum ve inşallah daha fazla çalışacağız, halkımıza daha fazla hizmetkarlık yapacağız, onlara daha fazla layık olmak için elimizden geleni yapacağız."

Fakıbaba, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı tarafından Gala Yaşam ve Aktivite Merkezi'ndeki "Tarım ve Hayvancılık İstişare Toplantısı"na katıldı.

Burada, ilçe belediye başkanları, mahalle muhtarları ve çiftçilerle bir araya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, üreticilere kısaca küçükbaş, büyükbaş ve çiftçiler için verilen destekleri anlattı.
Toplantının kalan kısmı ise basına kapalı devam etti.
 
bakan fakıbaba ramazan fırsatçı balıkesir