Safran turizmi sürüyor

22 November Friday, 2019
Yılda bir milyonun üzerinde turist ağırlayan Safranbolu, artık safran tarlalarıyla da turist çekiyor. Safran bitkisini görmek için yerli ve yabancı 80 bin turist Safranbolu’yu ziyaret etti.
Safran turizmi sürüyor Türkiye'de genellikle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak da adlandırılan milli bitki safranın hasadı tamamlandı.

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen, kilogramı 30 ila 40 bin lira arasında alıcı bulduğu için "dünyanın en pahalı bitkisi" olarak adından söz ettiren "mucize bitki" safrandan bu yıl 20 kilogram hasat yapıldı.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisini görmek için 40 günde 80 bin ziyaretçi geldi.

Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan ve kilosu 30 bin liradan satılması dolayısıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, Amerika'dan, İran'a kadar dünya ve Türkiye'nin her yerinden ziyaretçi ağırlıyor.

İlçede, 12 çiftçi tarafından 30 dekar alanda ağustos ayında ekimi yapılan, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanan safranın, kırmızı renkteki poleni en değerli kısmı olurken, soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı oluyor.

Ekonomik, sağlık, kozmetik gibi birçok alanda katkısı olan safran, Safranbolu'nun turizmine de katkı sağlıyor. Yılda bir milyonun üzerinde turist ağırlayan Safranbolu, artık safran tarlalarıyla da yeni bir turizm destinasyonu kazandı.

"Yaklaşık 75-80 bin kişi geldi"

Safran çiftçisi İsmail Yılmaz, hasadın son dönemlerinde olduklarını söyledi.

Güzel bir hasat dönemi geçirdiklerini ifade eden Yılmaz, "Çiçeklenme yavaşlamaya başladı, herhalde bu hafta son çiçekleri toplarız. Son 3 hafta çok güzel gitti, çiçek verimli geçti, zaman zaman toplamayı yetiştiremediğimiz günler oldu" dedi.

Her yıl ziyaretçi sayısında artış olduğunu aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 75-80 bin kişi geldi, çünkü çok yoğundu bu sene ziyaretçi sayısı. Yerli ve yabancı çok kişi geldi, özellikle kendi bölgemizden de çok insan geldi. Buraya ağırlıklı olarak Uzakdoğulular geliyor, Avrupalı turistlerimiz vardı, Amerika'dan, Kıbrıs çok geldi, Endonezya ve Araplar geliyor."

Hasadın ardından ot temizleme, arık çapalama işleri yaparak toprağı kışa hazırlayacaklarını anlatan Yılmaz, "Merak eden insanlar var halen daha geliyorlar. Çiçeğimiz var ama görsel olarak artık yok" diye konuştu.
safran hasat Safranbolu mucize