Safranbolu’da safran hasadı vakti

06 November Tuesday, 2018
Karabük Safranbolu’da ilçeye adını da veren safran için hasat başladı. Üreticiler mahsulden memnun.
Safranbolu’da safran hasadı vakti Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, gıda, ilaç, kozmetik, boya gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak nitelendirilen safran bitkisinin kökünün de yaprağının da para kazandırması üreticisinin yüzünü güldürüyor. 
İlçede 12 çiftçi tarafından 20 dekar alanda ağustos ayında ekimi yapılan safranın hasadı da ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde yapılıyor. 
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen ve 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen safranın kilogramı 30 bin liradan satışa sunuluyor. 
Safran ekimi yapmak isteyen üreticilere Tarım ve Orman Müdürlüğü destek olurken, üreticiler de soğanları satıyor. Yine safranın mor renkli çiçekleri ve sarı polenleri de üreticisine para kazandırıyor.
Safran üreticisi İsmail Yılmaz mahsulden memnun. Yılmaz “Verim güzeldi. Çiçeklenme devam ediyor ama biraz azaldı. Zirveden geriye döndü, yine toplamaya devam ediyoruz. Önümüzdeki sezon dikeceğimiz yerin hazırlıkları var. Geçen yıl söktüğümüz soğanlardan kalan soğanları söküp, yeni yere ilave ediyoruz. Kış öncesinden yeri otlanmaması ve yumuşak kalması için sürüyoruz, hazırlıyoruz. İlkbaharda toprağı tekrar süreceğiz. Buradan yaklaşık 10 kilogram civarında bir ürün, inşallah bu sene alırız. Mor yapraklarının tamamı sipariş, sarı polenleri de satılıyor. Şu an onlar da çok rağbet görüyorlar. Soğanı da (kök) satıyoruz aynı zamanda. Haziran ayında söktükten sonra talep edenlere soğan veriyoruz. Kökünden yaprağına kadar her şeyi para." dedi.
 
 
karabük safranbolu safran hasat