Sakarya’da manda üreticilerine dev tesis

03 January Monday, 2022
Sakarya'da manda yetiştiriciliğinin desteklenmesi için yeni bir tesis kuruldu. Erenler İlçesi’nde kurulan 500 baş kapasiteli modern tesiste süt ve süt ürünleri üretilecek. Ayrıca tesiste ari damızlık, kaliteli ve verimli ırk üretimi de yapılacak.
Sakarya’da manda üreticilerine dev tesis Sakarya’daki manda üreticilerine yönelik yeni tesis kuruldu.

Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle Erenler ilçesi Kayalar Memduhiye Mahallesi'nde kurulan tesis 15 bin metrekarelik alanda 500 baş kapasiteli.

Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Türkiye’nin hayvancılıkta önemli potansiyeli olduğunu belirtti. Desteklerin devam edeceğini açıkladı. “Üreticilerimizle buluşturduğumuz ciddi yatırımlar, ciddi hibelerimiz var. Süt üretiminde yaklaşık 23 milyon ton üretimi olan ülke Türkiye. Kırmızı ette kendine yeten, yaklaşık 1 milyon 400 bin ton civarında kırmızı et üretimiyle ciddi potansiyeli olan bir ülke. Bugün artık kendine yetmeyle beraber, coğrafyasındaki ülkelere de hayvansal ürün ihracatı yapan bir ülke haline geldi." diye konuştu.

Sakarya'ya, hayvancılık potansiyeli açısından değer verdiklerini ifade eden Erdurmuş, manda tesisine bakanlık olarak yüzde 50 hibe verdiklerini anlattı. Tesiste üretilecek kaliteli damızlık manda düvelerinin Sakaryalı üreticiler tarafından yüzde 40 hibeyle alınabileceğini aktaran Erdurmuş, "Anadolu coğrafyasında manda yetiştiriciliği kadim bir kültür. Dönem dönem özellikle diğer ırklara karşı dezavantajlı konuma düşünce kaybolmaya yüz tutmuştu ancak son yıllarda verdiğimiz desteklerle manda popülasyonu ciddi rakamlara ulaştı. Bugün ülkemizde 200 binlere ulaşan manda popülasyonumuz oldu." dedi.

Konuşmaların ardından tesis açıldı. Tesiste süt ve süt ürünlerinin yanı sıra ari damızlık, kaliteli ve verimli ırk üretimi de yapılacak.
sakarya manda üretim tesis hayvancılık tarım ve orman