Sakarya Zaferi’nin 100. Yılı kutlandı

14 September Tuesday, 2021
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı’nın içerisinde yer alan Türk Tarihi Tanıtım Merkezi’ni açtı.
Sakarya Zaferi’nin 100. Yılı kutlandı 22 gün ve gece süren ve Türk’ün kesin zaferiyle sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesinin 100. yılı törenlerle kutlandı.

Savaşın gerçekleştiği yerlerden Ankara Polatlı’da bulunan Duatepe’deki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bazı bakanlar, il protokolü katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada Sakarya Savaşı’nın önemine değindi, “Fedakarlıkları unutturmamalıyız.” dedi. Erdoğan, Polatlı ilçesindeki Duatepe Anıtı'nda düzenlenen Sakarya Zaferi'nin 100. Yılı Kutlama Programı'nda yaptığı konuşmada, Sakarya Zaferi'nin akabinde, Ankara'da faaliyet gösteren Büyük Millet Meclisi ve hükümetin, uluslararası alanda milletin asıl temsilcisi olarak kabul edilmeye başlandığını, bu durumun, sahada verilen mücadelenin diplomasi alanına da taşınmasını sağladığını söyledi.
İzmir'in kurtuluşunun ardından, vatan topraklarının kalan kısımlarında da kontrolü sağlayan Ankara hükümetinin Osmanlı'yı siyasi ve ekonomik olarak boğan zihniyetle mücadeleye giriştiğini belirten Erdoğan, bir tarafından Sevr dayatması, diğer tarafında Misakımilli iradesi olan bu çetin mücadelenin Lozan Antlaşması'yla sonuçlandığını ifade etti. Anadolu'dan tamamen sökülüp atılmak istenen Türk milletinin dişiyle, tırnağıyla, tüm gövdesi ve ruhuyla verdiği Milli Mücadele'sini kurduğu Cumhuriyetle yeni bir başlangıç haline getirdiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bin yıllık vatanımız Anadolu'daki üçüncü büyük devletimiz Türkiye Cumhuriyeti, yaşadığımız onca badirelere, uğradığımız onca saldırılara rağmen 100. yılının eşiğine kadar gelmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki büyük kalkınma heyecanı daha sonra yerini taklitçi ve teslimiyetçi bir zihniyete bırakmıştır. Çok partili siyasi hayata geçişle birlikte vesayetin sinsi oyunlarına ve darbelerin yol açtığı hasarlara rağmen, milletimiz demokrasi ve kalkınma istikametinde ısrarcı bir tutum ortaya koymuştur. Geçtiğimiz dönemde ülkemizin nispi bir istikrar ve güven ikliminde ne büyük başarılara imza atabileceğini hep birlikte ispat ettik. Milli iradenin gücünün önünde ne vesayetin ne sosyal mühendislik hesaplarının ne terör örgütlerinin ne darbelerin duramayacağı gerçeğini cümle aleme gösterdik."

Sakarya Meydan Muharebesi'nde canlarını ortaya koyan gazilere, bu uğurda bir gül bahçesine girercesine toprağa düşen şehitlere, hatıraları asla unutulmayacak kahramanlara Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'i ve bu zaferin kazanılmasında emeği geçen herkesi şükranla anarak büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası mücadelesine ilham veren ecdadın tüm sembol isimlerinin her birini minnetle yad etti.

Sakarya Meydan Muharebesi ve Türk Tarihi Tanıtım Merkezi’nin de açılışının yapıldığı törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de merkezin de yer aldığı Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı ilgili bilgiler verdi.

Bakanlık olarak, tarihi olayların izlerini taşıyan alanları milli park ilan ettiklerini ve buralarda ihya çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli, şu bilgileri verdi: "Sakarya Meydan Muharebesi'nin cereyan ettiği bu topraklar, muazzam bir tarihi dokuya ev sahipliği yapan alanlarımızın başında gelmektedir. Polatlı ve Haymana ilçelerinde başlattığımız çalışmalar neticesinde, 2015 yılında Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'mızı ilan ettik. 13 bin 850 hektarlık sahada kurulan milli parkımız, 14 bölümden oluşuyor ve 75 kilometrelik bir cepheyi kapsıyor. 2014 yılından itibaren, muharebenin geçtiği 283 bin metrekarelik alanı jeoradarlarla tarayarak, 153 şehitlik ve 4 bin kayıp şehide ulaştık. Günümüze intikal etmiş izleri, mevzileri, siperleri, şehitlikleri ve muharebede kullanılan binaları gün yüzüne çıkardık. Tarihi milli parkımıza, ilanından bugüne kadar 101 milyon liralık yatırım yaptık. "

Konuşmaların ardından kesilen kurdeleler ile merkez vatandaşların ziyaretine açıldı.
sakarya meydan savaş muharebe cumhurbaşkanı recep tayyip Erdoğan tarım orman bekir pakdemirli