Salep Hakkâri-Yüksekova’da geçim kaynağı oldu

31 July Tuesday, 2018
Kışın vazgeçilmez içeceklerinden salep Hakkâri’de geçim kaynağı oldu. Yüksekova’da yetişen salep bitkisini toplayan kadınlar ve çocuklar okul ihtiyaçlarını salepten elde ettikleri gelirle karşılıyor.
Salep Hakkâri-Yüksekova’da geçim kaynağı oldu Kışın zevkle içilen salep, toplaması zahmetli ama son derece değerli bitki. Yapılan girişimlerle salep bitkisi Hakkâri’de ailelerin geçim kaynağı oldu. Yüksekova’da yetişen salep bitkisini toplayan kadınlar ve çocuklar okul ihtiyaçlarını salepten elde ettikleri gelirle karşılıyor.
 
“Salep 30-40 TL’ye alıcısı bulunuyor”

Salep toplayıcısı Nahife Fırat elde ettikleri salebin yaklaşık 40 liraya alıcı bulduğunu söyleyerek “Sabah erken saatlerinde kızlarımla ovaya gelerek topladığım 5 ile 6 kilo salep bitkisini köyde bir alıcıya vererek 30-40 TL kazanıyorum. Kaynatırsak 120 liraya kadar değeri yükseliyor. 7 çocuğumun geçimini bu şekilde sağlıyorum. Salebin yaklaşık 2 ay ömrü var. Kazandığım parayla okul okuyan çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılıyorum” dedi.
 
Fırat’ın altıncı sınıfa giden kızı Necla’da toplamadaki zorlukları anlatarak “her gün sabah 7’de kalkıyoruz toplama için. Okul ihtiyaçlarımız için kızgın güneşin altında salep topluyoruz. Okul masraflarımızı böyle çıkartıyoruz. Günde 2 kilo toplayabiliyorum. Kendi ihtiyaçlarımız kendimiz karşılıyoruz. Okul için kitap, defter, kalem, ayakkabı ve kıyafet alıyoruz"
 
salep okul Hakkari kış