Samsun’da kahverengi kokarcayla mücadele başladı

03 October Tuesday, 2023
Kahverengi kokarca zararlısı Samsun’da fındık üretimini olumsuz etkiliyor. Zararlılarla mücadelesini yoğunlaştıran İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği toplantıda mücadele yöntemleri ve tedbirler konuşuldu. İl Müdürü İbrahim Sağlam, köylerin boşalmasının ve bilinçsiz ilaçlamanın kahverengi kokarca gibi zararlıların popülasyonunun artmasında etkili olduğu belirtti.
Samsun’da kahverengi kokarcayla mücadele başladı
Haber: Samsun İl Enformasyon

Fındık üreticilerinin korkulu rüyası haline gelen kahverengi kokarca böceği Samsun’da sık görülmeye başlandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği bilgilendirme toplantısında alınacak tedbirler görüşüldü.

Fındık bahçeleri ve tarım arazilerini kahverengi kokarcanın tehdit etmeye başladığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Zararlı ile mücadelede bu toplantılar hayati önem taşıyor. Daha sonra telafisi olmayacak önlemler alacağız. Bu sene kokarca zararlısı çok tehdit vermedi. Bu seneyi atlattık ama seneye olmayacak anlamına gelmiyor. Akdeniz ikliminin etkilerini Karadeniz’de de göreceğiz. Buna da hazırlıklı olmak lazım. Karadeniz’de hiç görülmeyen süne zararlısı bile göründü. Toplam 90 tane zararlı ile mücadele ediyoruz. Bunlardan en önemlisi de kokarca türü. Ülkemize girdikten 6 yıl sonra bizi tehdit ediyor. Samsun’da 12 milyar TL kazanç sağlanan fındık bahçeleri var. 2023’te yapılan rekolte tahminlerinde sadece Samsun’un rekolte tahmininde düşüş olmadı. Diğer illerin tamamında düşüş var. Ordu’da Giresun’da, Trabzon’daki kayıpların yüzde 15’i kokarcadan dolayı oldu. Zararlı kokarca böceği bitkiyi emiyor ve zarar veriyor. Mücadele yöntemleri var. Zirai, kimyasal, biyolojik mücadele yöntemleri var. Bu mücadelelerin zamanında ve yeteri kadar verilmesi gerekiyor” dedi.

Köylerin boşalmasının da zararlıların çoğalmasında etkili olduğunun altını çizen Sağlam, “Biz zararlılarla mücadelede gerekli tedbirleri alacağız. Belediyeler, muhtarlıklar, ziraat odaları, kurum müdürlüklerinin hepsi buna seferber olacağız. Gördüğünüz yerde öldürün diyorlar. Bunun asıl sıkıntısı Doğu´dan başlayıp da buraya kadar asıl sıkıntı köylerin boşalmasıdır.  Keklik azaldı süne çoğaldı. Keklik azalınca süne zararlısı çoğaldı. Köyler azaldı, zararlı çoğaldı. Bu zararlıların çoğalmasında köylerin boşalması etkili oldu. Bir de bilinçsiz ilaçlama da mücadeleye zarar veriyor. Yanlış ilaçlamadan dolayı bazı bahçelerde yararlı böcekler öldürülüyor. Her türlü mücadelede yeterli ve bilinçli müdahale hayati önem taşıyor. Dengeyi bozduğumuz zaman bir yerden çıkıyor. Bu tür böcekler sadece fındığa zarar vermiyor. Sebze de ve meyvede de zarar veriyor. Fındık olan bütün ilçelerimizde bu mücadeleyi hep birlikte yapacağız. Akdeniz meyve sineği bulundu Samsun’da neden iklim değişti tuzakları boşuna dağıtmıyoruz. Kokarca böceğinin birini imha ettiğinizde 200’ün üzerinde böceği imha etmiş sayılıyorsunuz. Bu bir milli seferberliktir. Ben bunun ilimizde olmasını istemiyorum.” şeklinde konuştu.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kibar Ak da en etkili çözümün biyolojik mücadele olduğunu vurgulayarak, “Kokarca ile mücadele projelerini yürütmeye devam ediyoruz. Çalışmalar neticesinde bir laboratuvar kurduk ve İtalya’dan kokarcaları yiyen bir böcek getirerek koloni üretimini sağlıyoruz. 2023 yılında ilk defa 3 lokasyonda bu böcekleri saldık. Bu biyolojik mücadele dünyada da en etkili çözüm olarak kullanılıyor. Zararlı ile biyolojik mücadelenin oturması için bir süreye ihtiyaç var. Bu sürede zararlılar çok tahrip edici olduğu için hangi mücadele metodu varsa onların hepsinin uygulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar zararlıyla ilgili bilgilendirme sunumlarının ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı.
samsun kahverengi kokarca zararlı mücadele fındık biyolojik mücadele karadeniz enstitü tarım ve orman