Samsun’da manda sayısı destekle arttı

23 May Thursday, 2019
Samsun manda yetiştiriciliğinde Türkiye liderliğini sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklemeleri ve yürütülen projelerle daha kaliteli manda üretimi yapılan ilde hayvan sayısı da son yıllarda artış gösterdi.
Samsun’da manda sayısı destekle arttı Haber: Hatice OLGUN – Samsun İl Enformasyon
Kamera: Recep YAPINCAK
 
Son yıllarda Türkiye’nin manda üretim merkezi haline gelen Samsun, 22 bin manda ile hayvan sayısında birinciliği kimseye kaptırmıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Anaç Manda Desteği ile ilde üretim kalitesi ve hayvan sayısı giderek artıyor.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü Halk Elinde Anadolu Manda Islahı Projesi de bölgede mandacılığın gelişmesine katkı sağladı.

Samsun İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin desteklemelerle ilgili şu açıklamaları yaptı: “2009 yılı itibarıyla ilk olarak Anaç Desteği başladı. 2018 yılı itibarıyla anaç manda başına 250 lira destek verilmektedir. Yine 2018 yılı anaç manda soy kütüğü desteklemesi anaç manda başına 400 lira olup, malak desteklemesi ise malak başına 150 liradır. Yine malak soy kütüğü desteklemesi de malak başına 400 lira olarak yetiştiricimize ödenmektedir. Anaç manda destekleme ödemesi yılda 1 dönem, malak destekleme ödemesi ise 2 dönem halinde yapılır. Geçtiğimiz yıl 1220 işletmede 9984 anaç manda için 2 milyon 545 bin 930 lira ve 897 işletmede 3946 malak için 1 milyon 384 bin 100 lira ödeme yapılmıştır.

Bir diğer Projemiz olan Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi, Anadolu Mandası Desteklemesi kapsamında anaç manda başına 850 lira, manda boğası desteklemesi de boğa başına 850 lira olmuştur. Proje kapsamında aynı yıl damızlığa ayrılan malak desteklemesi, malak başına 200 lira, 2918 manda ineği için 2 milyon 480 bin 300 lira, 82 manda boğası için 69 bin 700 lira ve damızlığa ayrılan yavru için de 222 bin 800 lira olmak üzere toplam 2 milyon 772 bin 800 lira ödeme yapılmıştır.”

Bafra’nın kentte mandacılığın en yoğun yapıldığı il olduğunu söyleyen Samsun İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin, üreticilerin desteklemelerden en verimli şekilde yararlanmaları için çalıştıklarını dile getirdi.

Birlik Başkanı Metin, Kızılırmak Deltası’nın Samsun’da manda yetiştiriciliğini kolaylaştırdığını dile getirerek, “Samsun’da bu işin bu kadar önde olmasının önemli bir sebebi de Kızılırmak Deltası’nın varlığıdır. Bildiğimiz üzere manda ıslak alanlara özgü bir hayvandır. Bu anlamda Deltada beslenme payı yüksek olduğu için Kızılırmak deltası, diğer adıyla Samsun’umuzun simgesi Kuş Cenneti önemli olup öte yandan Delta’nın da olmazsa olmazı ekolojik dengeyi sağlama açısından mandadır.” dedi.

Manda ürünlerinde de kaliteli bir üretimle markalaştıklarını belirten Metin, manda yoğurdu, tereyağı, kaymağının yanında dondurmasının da yapılmaya başlandığını vurguladı.

Metin, “Mandanın birincil ürünü manda sütüdür. Kuru madde oranı ve gıda değeri yüksek bir süttür ve dondurma imalatı yanında sütlü tatlıların yapımı ve pastanecilik için uygundur. Yan ürünler olarak da manda yoğurdu, manda tereyağı, manda kaymağı, manda peyniri sayabiliriz. Özellikle hediyelik kaymaklı Bafra lokumumuzla da iddialıyız. Baf-Manda markamızla sahil kuşağında hem ilimizin tanıtımına katkıda bulunmakta ve hem de yetiştiriciye ek gelir sağlamaktayız. Manda, sütü dışında eti de kıymetli bir hayvandır. Manda eti sıfır kolesterol ve sıfır yağ içeriği yanı sıra lezzeti ile de peşin yargıları yıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.
 
samsun manda tarım ve orman tagem destek