Samsun’da üreticilere ceviz fidanı desteği

15 December Friday, 2023
Samsun’da ceviz yetiştiriciliğine yönelik destekler sürüyor. Meyveciliğin Geliştirilmesi ile Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Projeleri kapsamında ilde 5 bin ceviz fidanı dağıtıldı. Fidan desteğinin yanı sıra üreticilere sulama tankı ve borusu da teslim edildi.
Samsun’da üreticilere ceviz fidanı desteği Haber: Samsun İl Enformasyon

Samsun’da ceviz üretimi destekleniyor. Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi- Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında üreticilere 5 bin ceviz fidanı törenle dağıtıldı. Dağıtım töreninde üreticilere ayrıca sulama için 50 tank, toplam uzunluğu 85 bin metre boru da teslim edildi.

Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam “Bu proje ile 19 Mayıs, Alaçam, Asarcık, İlkadım, Kavak, Ladik, Vezirköprü, Canik, Yakakent, Havza İlçelerinde 10 İlçemizde 50 üreticiye 5’er dekar olmak üzere toplam 250 dekar ceviz bahçesi tesisi gerçekleştirmiş olacağız. Kurulacak ceviz bahçelerimiz fidanların dikiminden ekonomik olarak verim çağına gelinceye kadar bakımı budaması İl/İlçe Müdürlüğü teknik personelince izleme, takip ve üreticiler ile birebir eğitim çalışmaları da sürdürülecektir. Örneğin Çiftçimize ceviz fidanı verdik. Chandler Ceviz 500 -700 rakım civarında olabiliyor ama bin 100 rakımında olan bir Kalaycı veya bin rakımında olan Şebin ve Bilecik cevizini ektiğimizde meyve olmaz ağaç olur, içi de olmaz. Örneğin kalaycı çeşidini bin 100 rakımın altına ektiğimizde içi olur ama siyah olur, daha da aşağı diktiğimizde meyve vermez ağaç olur. Çiftçi bazen diyor ki burada ceviz olmaz, neden olmaz çeşidinin rakıma göre uygun olmamasından dolayı olmaz. Ayrıca fidanlarınızı diktikten sonra ilk üç yıl üzerinde olan meyvesini koparıp atın. Bunun nedeni fidanınız kendi ağaç özelliğine erişsin. Yoksa ağacınız kendi oluşumunu tamamlamadan meyve almaya çalışırsanız ağacınız güçlenemez ondan alınması gereken asıl verimi alamazsınız. Bu bir tek cevizde değil tüm canlılarda geçerlidir. Dolayısıyla çeşit çok önemli çiftçilerimizin emekleri zayi olmasın diye onları yönlendirmemiz gerekli. Yoksa kendi kaderleri ve arazileriyle baş başa kaldığında onlar için zor olacak. Çiftçilerimize ceviz tesislerimizin bol bereketli ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Proje Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yüzde 80 oranında destekleniyor.
tarım orman samsun ceviz