Samsun kenevir hasadına başladı

03 September Tuesday, 2019
Samsun’da 74 üretici tarafından 464 dekarlık alanda kenevir tohumu ve üretimi yapılıyor.2016 yılında başlanan proje kapsamında yetiştiriciliği yapılan kenevir de hasat zamanı geldi.
Samsun kenevir hasadına başladı Samsun’da 2016 yılında üretimine başlanan kenevir üretiminde hasat başladı.
Samsun Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Bayram Ay yapılan üretim ile ilgili açıklama yaptı.
Ay, “İlde Valilik ve İlçelerde Kaymakamlık izni ile üretimi yapılabilen “Kenevir” son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de cazip bitkisel ürünler arasında yer almaktadır. Samsun ili 2019 yılı itibarı ile 74 üretici, 464 dekar alanda lif, tohum ve araştırma amaçlı üretime devam etmektedir.
 Bu toplam alanın 126 dekarlık kısmında 25 üretici ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü aracılığı ile sözleşmeli tohum üretimi yapılmaktadır. Sözleşmeli tohum üretimi yapan üreticilere İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından toprak analizi sonuçları esas alınarak 12 ton granül üre gübresi dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Samsun ili olarak ülkenin ihtiyacı olan tohumu üretmeye, kenevir üretim ve sanayisinin merkezi olmaya talibiz. 
2019 yılında Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü eğitim yayım çalışmaları, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile Kenevir Enstitüsü’nün verdiği teknik destek ile üreticiler makineli tarıma yönelmiştir. Mibzerle ekimi yapılan parsellerin hasadının da mekanizasyon (ot biçme makinesi) ile yapılabilmesi üretici için avantaj olarak görülmektedir. Bitkinin, ekiminin mibzerle yapıldığı alanlarda hasadının da ot biçme makinası ile yapılması üreticilerin girdi maliyetini azaltmakta, zamandan ve emekten tasarruf sağlamaktadır.
Tekstilden kozmetiğe oldukça geniş bir kullanım alanı olan kenevir bitkisinin unutulmağa yüz tutmuş tarımını ilgili mevzuatlara uygun olarak geliştirmek, yaygınlaştırmak, karlılığını artırmak, ülkemiz sanayisine sektör yaratmak adına çalışmalarımız devam etmektedir. Ülkemiz sanayisinin de ilimiz kenevir üreticilerine desteğini bekliyoruz” dedi.
 
kenevir samsun 19 mayıs üniversite tohum geliştirme