Şanlı buğdaya tarla günü

04 July Wednesday, 2018
Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde Şanlı Buğday çeşidi için tarla günü düzenlendi.
Şanlı buğdaya tarla günü Haber: Kayseri İl Enformasyon

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri kapsamında Kocasinan ilçesi Ebiç Mahallesinde 7 dekar sulu lokasyonda, Dadağı Mahallesinde 10 dekar kıraç lokasyonda demonstrasyonu kurulmuş olan Şanlı Buğday çeşidi için tarla günü düzenlendi.

Yerel çeşitlerin tescilli çeşitlere göre farklılıklarının ortaya koyulduğu tarla günü etkinliğine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Burak Yağmur, Kocasinan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muzaffer Adıyaman, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünden Müdür Yardımcısı Öztekin Urla, İdari İşler Koordinatörü Rukiye Murat Duran ile Islah ve Genetik Bölümünde Araştırmacı Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Mehmet Emin Alyamaç, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş, Kayseri Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü temsilcileri, Bünyan Ziraat Odasında görevli tarım danışmanları, muhtarlar, üreticiler, çiftçiler ve teknik personel katıldı.

Tarla gününde yaptığı konuşmada, nüfusun gün geçtikçe arttığı ve tarımın iklime bağlı koşullarda şekil aldığı tarım sektöründe, rekabette ayakta kalabilmek için tarımsal yeniliklere açık olmanın ve gelişen teknolojiyi takip etmenin önemini vurgulayan Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Burak Yağmur, sertifikalı, yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara dayanıklı yeni çeşitlerin tanınması ve kullanılması gerektiğini belirtti.

Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Öztekin Urla ise, tescilli çeşitlerin yerel çeşitlere göre bitki boyunun daha uzun, yatmaya ve hastalıklara daha dayanıklı, beslenme ve başaktaki tane yapısının, yerel çeşitlerden daha fazla olduğunu ve il müdürlüklerinin araştırma enstitülerinde tescillenen çeşitleri tanıtmaktaki, araştırmacı-yayım ve çiftçi bağını güçlü tutmaktaki önemini belirtti.

Etkinlikte daha sonra Müdür Yardımcısı Öztekin Urla ile Ziraat Mühendisi Fatma Mert tarla başında Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğünün 2016 yılında tescil etmiş olduğu,  soğuğa, kurağa ve yatmaya mukavemeti yüksek, tane dökmeyen ve harman kabiliyeti iyi olan "Şanlı" ekmeklik buğday çeşidi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Öte yandan tescilli çeşitlerin yerel çeşitlere göre bitki boyunun daha uzun, yatmaya ve hastalıklara daha dayanıklı, beslenme ve başaktaki tane yapısının yerel çeşitlerden daha fazla olduğu vurgulandı. Hasattan sonra alınacak buğday numunesinin fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarını içeren laboratuvar sonuçlarının yayınlanacağı bilgisinin verilmesinin ardından da buğdayın haşlanarak yapılmasıyla hazırlanan hedik ikramıyla tarla günü sona erdi.

Kayseri’de yürütülen proje, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından destekleniyor. Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü,  Kocasinan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü işbirliğinde yürütülmekte olan proje, araştırma enstitüleri tarafından geliştirilen yeni buğday çeşitlerini çiftçilere tanıtmayı amaçlıyor.
 
Şanlı buğday buğday türleri buğday çeşitleri kayseri il tarım