Şeftali fiyatıyla üreticisini sevindirdi

08 July Thursday, 2021
Bursa’nın aromasıyla ünlü şeftalisinde hasat başladı. Olumsuz hava koşullarından etkilenmesine rağmen nektarin fiyatları üreticiyi memnun etti. Türkiye'nin şeftali üretiminin yüzde 15'inin karşılandığı Bursa Ovası'nda bu sene rekolte 25-30 bin ton olarak tahmin ediliyor. Aynı zamanda önemli bir ihracat ürünü olan Bursa şeftalisine İngiltere ve Rusya’dan yoğun talep var.
Şeftali fiyatıyla üreticisini sevindirdi
Tonlarca şeftali topluyorlar, Rusya’ya İngiltere’ye ihraç ediyorlar.

Bursalı şeftali üreticileri tüysüz şeftali olarak bilinen nektarin hasadına da başladı.

Kış aylarında etkili olan soğuk hava ve dolu nedeniyle meyve tutumu azalan, lezzeti ve aromasıyla ünlü Bursa şeftalisinde rekolte büyük oranda düştü ancak fiyatı üreticiyi teselli etti.

Türkiye'nin şeftali üretiminin yüzde 15'inin karşılandığı Bursa Ovası'nda 25 Haziran'da başlayan hasat sürüyor. Bursa şeftalisi ve "tüysüz şeftali" olarak adlandırılan nektarinde geçen yıl 110 bin tonu aşan rekolte, bu sene 25-30 bin ton olarak tahmin ediliyor.

Geçen yıl şeftalide kilogram başına 3-3,5 lira, nektarinde ise 4-4,5 lira olan fiyatlar ise artış gösterdi.

Bursa Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Osman Özkan, şeftali ağaçlarında etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktaları olan, dal, yaprak ve çiçekleri oluşturan "meyve gözleri"nin kışın aşırı soğuklardan etkilendiğini söyledi.

Özkan, bu sezon yurt dışından özellikle Rusya ve İngiltere'den yoğun talep geldiğini aktardı. Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamına Bursa şeftalisi ihraç edildiğini dile getiren Özkan, "Geçen hafta Rusya'ya, Ukrayna'ya ürün gitti, bu hafta İngiltere'ye gidiyor." ifadesini kullandı.

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez de Bursa şeftalisinin yüzde 15'inin Gürsu ilçesinde üretildiğini, hasadın çeşitlerine göre ekim ayının ortalarına kadar periyotlar halinde devam edeceğini anlattı. Bursa'da "Gülaven, "Hale", "Caldesi 2000" gibi 20-25 çeşit şeftali ve nektarin yetiştiğini kaydeden Dönmez, normalde 300-400 ton ürün alınan bahçelerde, bu yıl 15-20 ton şeftali olduğunu belirtti.

Ağaçların, kışın hava sıcaklıklarının sıfırın altında 11 dereceye kadar düşmesinden olumsuz etkilendiğini, kimi zaman dolunun da etkili olduğunu vurgulayan Dönmez, şöyle konuştu: "Bursa şeftalisinin adı var ama artık azalmaya başladı. Bundan 30-40 yıl önce Türkiye üretiminin yarısını karşılarken bugünlerde yüzde 15'ini karşılayan bir il. Bursa şeftalisinin aroması, rengi, iriliği, kalitesi, diğerlerine göre avantajlıdır ve aranır. Fiyatı da her zaman yüksektir. Talep görüyor. Özelliği olan bir şeftali ve bu ovanın velinimeti. 3-4 yıldır nektarin ve şeftali fiyatları biraz iyi olunca çiftçi, ticari ömrünü bitirmiş başka çeşitlerin olduğu bahçelerinde tekrar şeftali ve nektarin üretimine başladı. Buradaki sıkıntı, ürün çeşitliliği planlaması yapılmıyor. Şu anda hangisi iyi para ediyorsa o üründe yoğunluk yaşanıyor ve 5 sene sonra korkarım ki o üründe bir yığılma olacaktır. Planlamanın iyi yapılması lazım."
bursa şeftali nektarin hasat rekolte ihracat