Seracılığı kursta öğrendi işinin patronu oldu

10 September Tuesday, 2019
Cahize Ürün, katıldığı kurslarda seracılık eğitimi aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın genç çiftçi desteğinden faydalandı. Kendi serasını kurdu, patron oldu. Şimdi yılda 6 ton ürün alıyor.
Seracılığı kursta öğrendi işinin patronu oldu Haber: Van İl Enformasyon

5 çocuk annesi Cahize Ürün, Van’da yaşıyor ve birçok anne gibi zorlu hayat şartlarıyla mücadele ediyor.

Çalışıp üretmekten hiç vazgeçmeyen genç kadın katıldığı kurslarda tarımla ve seracılıkla tanışma öyküsünü şöyle anlatıyor: “Bunu hiç beklemiyordum açıkçası.  Kurs evimize uzak olmadığından ve bir uğraş olur diye kursa gidip gelmeye başladım. Bizim zaten evimizde bahçemiz olduğu için en azından bahçemizde kendimizce bir şeyler üretebilir miyim diye düşünmeye başladım. Kursa başladığımda aklımda seracılık yoktu ama kursa gidip gelmeye devam ettikçe bu işe ısınmaya başladım. Hocalarımız da sağ olsunlar bize bu konuda hem teoride hem de uygulamalı olarak çok şey öğrettiler.”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın genç çiftçi desteğiyle de hayatı değişen Cahize Ürün, “Eğitimler sırasında bu işin çok güzel olduğuna karar verdim ve belediyeye başvuruda bulunarak evimin bahçesine küçük bir sera kurdum. Baktım bu işi yapabiliyorum Genç çiftçi desteğine başvuru yaptım. Genç çiftçi hibeleri ile şu anda işlettiğim seraları kurdum ve üretim yapmaya devam ediyorum. Bu uğraşı çok seviyorum bu işi yapmaya başladığımdan beri pişman değilim iyi ki bu işi yapmışım.” dedi.

Hibe desteği sayesinde borçlanmadan işe başlayan Ürün, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personelinin de kendisine her konuda danışmanlık yaptığını belirtti.

Serasından aldığı ürünle geçimini sağlayan kadın çiftçi, “Devlet hibesinden 550 metrekare kapalı alanda bu yer aldım. Seralarımda domates ve hıyar yetiştiriciliği yapıyorum. Her seradan yılda ortalama 6 ton ürün alıyorum. Hıyardan bir ay sonra domatesimiz oluyor. Sonbaharda sebzelerimiz bitiyor ve ekim ayında seralarımı kaldırdıktan sonra turp ve roka ekiyorum ve oradan da yaklaşık 2-3 bin lira kazancım oluyor.” ifadelerini kullandı.
 
Sabah erkenden çalışmaya başlayan Cahize hanım ürünlerini de günlük taze olarak pazara sunuyor.

Çevresindeki kadınlara seracılığı tavsiye eden Ürün,Ben kadınlara bu işi yapmalarını tavsiye ediyorum. Kendi kapılarında güzel bir şekilde emek vererek üretim yapabilirler. Ben seraya girdiğimde bütün stresimi unutuyorum içim açılıyorum ne sıkıntı ne stres hiçbir şey kalmıyor tüm kadınlarımıza seracılığı tavsiye ederim.” şeklinde konuştu.
 
van sera kadın çiftçi genç çiftçi hibe