Seralarda zorlu kışla mücadele

23 December Thursday, 2021
Mersin’de çiftçiler hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle birlikte seralarda zirai don nöbeti başladı. Örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan üreticiler seralarda soba yakarak sıcaklığı yükseltmeye çalışıyor. Sebzeleri don vurmadan hasat etmek için yoğun emek veren domates üreticileri kış ayları boyunca seralarda sabaha kadar soba yakıp nöbet tutmaya devam ediyor.
Seralarda zorlu kışla mücadele Sıcaklık sıfırın altına düştü, seralarda nöbet başladı.

Mersin’de 600 rakımı geçen bölgelerde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle birlikte seralarda örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan üreticiler de sobalarını yakarak zirai don nöbetine başladı.

Meteoroloji’nin uyarısının ardından yüksek rakımlı bölgelerde hava sıcaklığı sıfırın altında seyretmeye başladı. Zirai don uyarısı nedeniyle kentte özellikle örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan üretici de tedbirini aldı. Çiftçilerin bir kısmı seralarına gündüzden sobalarını kurdu, gece termometreler sıfırı göstermesiyle birlikte ise yakmaya başladı. Seraların içerisinin sebzeleri don vurmaması için 4 derece civarında tutmaya çalışan üreticiler nöbete başladı. Soğuk havanın hafta sonuna kadar etkili olmasının beklendiği, hafta başından itibaren normale döneceğinin tahmin edildiği kaydedildi. 

Erdemli İlçesine bağlı 600 rakımlı Esenpınar Mahallesi Ağlıca mevkiindeki serasında domates yetiştiren İsmet Ateş'te zirai don nöbetine başladı.

Meteoroloji'nin uyarısını anımsatan üretici İsmet Ateş," Bizde gündüzden sobalarımızı, yakacaklarımızı hazırladık. Hava sıcaklığının akşam saatlerinde sıfıra düşmesi neticesinde sobalarımızı yaktık. Derecelerimizi yükselttik, sabaha kadar sobalarımızı böyle yakacağız. Ürünlerimizi zirai don vurmaması için böyle nöbet tutacağız. Buranın rakımı 600, seramızda domates var. Hasadı yarı civarında yaptık, zirai don uyarısı nedeniyle sabaha kadar sobalar yanacak. Nöbeti tutmazsak ürünlerimizi don vurur, bu zamana kadar çektiğimiz emekler boşa gider, bizde aç kalırız" dedi. 

Erdemli Belediyesi de yüksek rakımlı bölgelerde sıcaklığın mevsim normallerinin 4 ile 10 derece altında seyredeceğini duyurarak üreticileri uyardı.
mersin sera zirai don nöbet soba örtü altı sebze domates