Sertifikalarını aldılar

29 May Tuesday, 2018
Bursa’nın Nilüfer İlçesi Fadıllı Mahallesi’nde İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayan üreticilere sertifikaları yapılan törenle verildi.
Sertifikalarını aldılar Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
 
Bursa’da sertifika heyecanı yaşandı. İyi Tarım Uygulamaları Projesi eğitimini tamamlayan üreticiler sertifikalarını aldı.
 
Sertifika törenine Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç,  Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yetişkan Keskin, Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Yasemin Dere, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybek ve kursiyerler katıldı.
 
Törende bir konuşma yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, gerek düzenledikleri kurslarla gerek desteklerle her zaman üreticilerin yanında olduklarını belirtti.
 
‘Üreticiyi Bilgiyle Toprağı Suyla Buluşturuyoruz' sloganıyla hareket edildiğini dile getiren Yıldız, “Bugünkü açılışımızın konusu olan İyi Tarım Uygulamaları Projemiz Fadıllı Mahallesi Uluabat Gölü havzasında hayata geçirilmiştir. Projemizin amacı, üreticilerin iyi tarım uygulamaları hakkında bilgilendirilmesi, tarımsal üretim sonucu çıkan atıkların en aza indirilmesi, üreticilerin ürünlerini ulusal pazarlarda kolay pazarlayabilmeleri, sağlıklı ve kontrollü gıda üretiminin yaygınlaştırılması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirliğin sağlanması, çevre ile uyumlu üretim yapılmasının sağlanmasıdır.” dedi.
 
Proje kapsamında üreticilere iyi tarım uygulamalarının amacı ve önemi hakkında eğitim yayım çalışmaları yapıldığını belirten Yıldız, “Fadıllı mahallesine ilaç hazırlama ünitesi kurulmuş, arazilere 5 adet tuvalet-lavabo konularak ilk yardım çantası alınmıştır. Projenin yürütüldüğü arazilere iyi tarım uygulamaları tabelaları ve uyarıcı levhalar asılmıştır. Bitki koruma ürünlerinin kullanılması esnasında gerekli olan koruyucu kıyafetlerin alınarak dağıtımları yapılmış, ilk yardım ve bitki koruma ürünü uygulama eğitimleri verilmiştir. Arazilerden toprak ve su örnekleri alınarak analizleri yapılmıştır. Projede yer alan üreticilerin ürünleri sertifikasyon kuruluşu tarafından gerekli işlemler sonrası kalıntı analizleri yapılarak sertifikalandırılmıştır. Bu projeye 23 üretici ile başlanılmış olup şuan 32 üretici ile devam edilmektedir.” şeklinde konuştu.
 
2016 yılında başlayan projenin 2018 yılı içerisinde bitirileceğini bildiren Yıldız, ypılan eğitim yayım çalışmaları neticesinde projede yer alan üreticilerden 14’ünün bakanlık tarafından desteklenen ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) projesine dâhil olarak 3 kategoriden destek aldıklarını kaydetti.
 
Sertifika töreninin ardından Fadıllı Mahallesi İlaç Hazırlama Ünitesi ve Genç Çiftçi Projesi hibelerinden faydalanan üretici ziyaretleri gerçekleştirildi.
 
İyi tarım iyi tarım uygulamaları bursa il gıda iyi tarım sertifika