Sertifikalarını Bakan Fakıbaba verdi

11 January Thursday, 2018
Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’nin 2. dönem mezuniyet töreni Ankara’da yapıldı. Törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da katıldı.
Sertifikalarını Bakan Fakıbaba verdi Haber: Ercan AKSOY
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca yürütülen Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi'nin 2. dönem mezuniyet törenine katıldı.
Bakan Fakıbaba törende yaptığı konuşmada projenin kadın istihdamına ortam sağladığını belirterek, "Kadınlarımızın at yetiştiriciliğini de başarılı bir şekilde yürüteceklerine inanıyorum." dedi.
Dünya tarımında yaşam açısından önemli değişimlerin ardında hep kadınların olduğunu ifade eden Fakıbaba, kadınların aktif rol almadığı hiçbir projenin başarıya ulaşamayacağını kaydetti. Üreten kadın, büyüyen Anadolu, gelişen Türkiye diyerek kadınların her zaman yanlarında olduklarının altını çizen Bakan Fakıbaba kadın seyislerin birer rol model olacaklarını dile getirdi.
Kadınların, işin içine anne şefkatini de katarak at yetiştiriciliğini başarılı bir şekilde yürüteceklerine inandığını belirten Ahmet Eşref Fakıbaba şöyle konuştu:
"İngiltere, Fransa, Avustralya, Amerika ve İrlanda gibi ülkelerde lisanslı kadın seyis oranı yüzde 80 ile 95 arasında değişirken maalesef Türkiye'de lisanslı kadın seyislerimizin oranının çok düşük olması bu projenin ne kadar önemli bir proje olduğunu ortaya koymaktadır. Projeyi Elazığ'da başlattık ve hipodromu olan 8 ilimize yaygınlaştırdık. Bu iller, Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Şanlıurfa. 'Atlar Emin Ellerde' sloganıyla gerçekleştirilen projeyle 110 kadınımız hem teorik hem de uygulamalı eğitimleri alarak, Türkiye'nin ilk lisanslı kadın seyisleri olmayı başarmışlardır. Kadınlarımızın, atların bakımında becerilerine ilave olarak, at yetiştiriciliğini de başarılı bir şekilde yürüteceklerine inanıyorum."
Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’ne katılarak mezun olan kursiyerleri temsilen törene katılan 8 kadın seyise belgelerini Ahmet Eşref Fakıbaba verdi. Bakan Fakıbaba, iş olanağı sağlanacak isimlerden bazılarını kendisi kura çekerek belirledi. Çekiliş esnasında 110 mezundan yalnızca 48’ine iş olanağı sağlanacağını öğrenen Fakıbaba, Türkiye Jokey Kulübü ve İŞKUR’la birlikte hareket ederek diğer kursiyerlere de iş imkânı sağlanacağı müjdesini verdi.
Kuraklık Koordinasyon Kurulu oluşturuldu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tören sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Fakıbaba, bir gazetecinin yağış azlığı ilgili sorusu üzerine kuraklık boyutunda olmadığını, bir Kuraklık Koordinasyon Kurulu oluşturulduğunu ve günlük olarak raporların değerlendirildiğini söyledi. Tarımsal kuraklık yaşanmayacağını düşündüğünü dile getiren Bakan Fakıbaba, “Tarımsal kuraklık gelmese bile gelebilme ihtimali üzerine çalışılıyor. Barajlarımızı, göletlerimizi çok iyi değerlendirmeliyiz. Geldiğim günden beri vahşi sulamayı ortadan kaldırmak için uğraşıyoruz. Bunun yerine 1 dekarda yüzde 60 su tasarrufu etmemizi sağlayan basınçlı sulamayı yaygınlaştırmalıyız.” şeklinde konuştu.
İhtiyacın yalnızca yüzde 5’ini ithal ediyoruz
Kamuoyunun gündeminden düşmeyen kırmızı et konusuna da değinen Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini değerlendirdi. Et nasıl alınır, nereden alınır, kimden alınır bunu iyi bildiklerini belirten Fakıbaba “Sayın Kılıçdaroğlu Sırbistan’dan alınan etleri eleştiriyor. Anlaşma yapıldı ama henüz Sırbistan’dan et almış değiliz. Yani olmayan bir şey üzerine konuşuyor. Sayın Kılıçdaroğlu’nun etrafındaki kişilerin onu doğru ve yeterli bilgilendirmesi lazım” dedi.
Türkiye’nin yıllık et ihtiyacının 1 milyon 250 bin ton olmasına rağmen kendilerinin yurt dışından ithal ettikleri miktarın bu rakamın yalnızca yüzde 5’i olduğunu belirten Fakıbaba vatandaşları yanlış yönlendiren sektör içindeki gruplara da sert sözler söyledi:
“Etin gelmesini istemeyen belirli kesimler var. Ciğer fiyatı arttı diyorlar. İhtiyacın yalnızca yüzde 5’ini ithal ediyoruz biz. Bu da o insanların gözüne çok geliyor. Bu rakam ciğerin ya da diğer ürünlerin fiyatını nasıl etkiler? Ne yapalım, bütün piyasayı size mi bırakalım, insanlar et yemesin mi?”
Bakan Fakıbaba, 2018 yılında karkas et alımından vazgeçip direk kesimlik canlı hayvan getirtileceğini de belirttiği açıklamasında, yarım kilogram kıymanın 14,5 yarım kilogram kuşbaşının ise 15, TL’den satıldığını ifade ederek ithal edilen eti kendisinin de ailece yediğini ve güvenilir olduğunu kaydetti.
 
Ahmet Eşref Fakıbaba Kadın seyis kadın seyisler yetişiyor atçılık at bakımı