Siirt fıstığı incelemede

31 May Friday, 2019
Siirt’te İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde Siirt Üniversitesi ve Fıstık Üreticiler Birliği'nin tarım mühendisleri ve fıstık uzmanlarından oluşan bir teknik heyet, fıstık bahçelerinde saha incelemesinde bulundu. Nedeni ise fıstıktaki verim kaybı.
Siirt fıstığı incelemede Siirt’te İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde Siirt Üniversitesi ve Fıstık Üreticiler Birliği'nin tarım mühendisleri ve fıstık uzmanlarından oluşan bir teknik heyet, fıstık bahçelerinde saha incelemesinde bulundu.
İncelemenin nedeni ise fıstıktaki verim kaybı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan ilk tespitlerle ilgili bilgi vererek "Son 20 gündür müdürlüğümüze, ilimizin çeşitli bölgelerinden Siirt fıstığı ile ilgili şikayetler gelmeye başladı. Bunun üzerine biz de Siirt Fıstık Üreticiler Birliği, il ve ilçe müdürlüğümüzde bulunan teknik elemanlarımız ve Siirt Üniversitesi'ndeki hocalarımızla kurmuş olduğumuz teknik birimle yaklaşık 10 gündü arazideyiz. 100'ün üzerinde bahçede incelemede bulunduk. Sadece il merkezinde değil Siirt'in genelindeki bahçeler gezildi. Görülen olumsuzlukları sadece bir faktöre bağlamak doğru değil. Birçok faktörü var. Ancak bu yılki toplam hasat miktarı geçen yıllara göre düşecektir." dedi.
Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Hadi Aydın da iklim değişikliği vurgusu yaptı. "Bu sene sorunlar biraz daha farklı. Çünkü bu sene değişik bir iklimsel faktörleri yaşadık. Hem kış hem ilkbaharın ilk dönemleri çok yağışlı geçti. Hem de son döneme doğru belli bir soğuklar meydana geldi. Tüm bitkiler etkilendiği gibi fıstık daha çok etkilendi. Ayrıca yeterince ağaçlara bakım yapılmıyor, ağaçlar zayıf düştü. Bu olumsuz faktör nedeniyle zayıf düşen ağaçlarda verim kaybı yaşandı. Son dönemdeki soğukların da etkisi var. Toprakta yeterince bitki besini elementi olmayınca ağaçlar da yeterince ürün beslenemediği için kurudu. Ancak iyi bakılan yerlerde iyi ürün var." şeklinde konuştu.
 
Siirt fıstık inceleme