Siirt’te yetiştiriciler olumsuz hava koşullarından etkilenmedi

17 February Monday, 2020
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik çalışanları, yaşanan ani sıcaklık düşüşleri ve kış donları sebebiyle arazi inceleme ve tespit çalışmalarını artırdı.
Siirt’te yetiştiriciler olumsuz hava koşullarından etkilenmedi Bu incelemeler neticesinde İl Müdürlüğünce yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi;
 
“Tespit ve incelemelerde şu ana kadar başta Siirt fıstığı olmak üzere hububat ve baklagil yetiştiriciliği yapılan alanlarda soğukların ve mevcut iklim koşullarının sebep olduğu herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.
 
Düşük sıcaklıkların bitkilere olumsuz etkisi don zararı şeklinde ortaya çıkabilmekte. Siirt için yüksek ekonomik getirisi bulunan Siirt fıstığı tam dinlenme/uyku halinde olduğu için yaşanan soğuk ve kış donlarından zarar görmedi.
 
Siirt fıstığı ağacı birçok meyve ağacında olduğu gibi soğuklama ihtiyacı olan bir ağaçtır, yani belli bir dönemi düşük sıcaklıkta geçirmesi gerekmektedir. Yeterince soğuk bir dönem geçirmediklerinde, çiçek tomurcukları patlamamakta, patlasalar bile dişi çiçekler polen kabul edemeden dökülmekte ya da bekleme olmaksızın kış aylarında tomurcuklar patlayabilmektedir. Soğuk kışlar, dişi ve erkek Siirt fıstığı ağaçlarının soğuklama (7 °C’nin altında ortalama 900 saat) ihtiyacını karşılamak ve dinlenme dönemine düzenli olarak son verebilmeleri için gereklidir.”