Siirtli üreticinin yeni gözdesi ceviz ve badem

06 January Wednesday, 2021
Fıstığıyla ünlü Siirt’te ceviz ve badem yetiştiriciliği de yaygınlaşıyor. Bahçelere dikilen binlerce fidanın çiftçilere yüksek gelir sağlaması hedefleniyor.
Siirtli üreticinin yeni gözdesi ceviz ve badem Haber: Siirt İl Enformasyon

Binlerce fidan toprakla buluşuyor, ceviz ve badem üretimi artıyor.

Fıstık üretimiyle dünya çapında başarı yakalayan Siirt’te badem ve ceviz yetiştiriciliği de yaygınlaşıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün desteği ile tesis edilen bahçelere 7 bin badem fidanı daha dikiliyor.

Aksöğüt Köyünde kurulan badem bahçelerini ziyaret eden Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, “Ülkemiz 150 bin ton üretime karşılık 50 bin ton badem, 225 bin ton üretime karşılık 75 bin ton ceviz ithalatı yapmaktadır.  320 bin dekar alanı ile Siirt Fıstığı üretiminde Türkiye’de 3. sırada olan ilimizde tarımsal ürün çeşitliliğini sağlamak ve ülkemiz badem ve ceviz açığının kapatılmasına katkı sağlamak amacıyla badem ve ceviz alanlarının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. İlimizde bu amaçla 2017-2020 yılları arasında 5bin dekar alana ceviz bahçeleri kurulmuştur. 2025 yılına kadar ilimizde 20 bin dekar ceviz bahçesi kurulmasını hedefliyoruz. İlimizde badem yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak koşulları bulunmaktadır. Aksöğüt köyünde geçmiş yıllarda kurulan 100 dönüm badem bahçesine ek olarak 7 bin fidan ile yeni 170 dönüm badem bahçesi oluşturulacaktır.  Bakanlığımızın ve valiliğimizin destekleriyle Aksöğüt köyümüzde badem bahçe alanımızı 500 dönüme çıkarmayı, yapılacak projelerle il genelinde badem yetiştiriciliğini teşvik ederek 2025 yılına kadar 15 bin dönüm badem bahçesi alanına ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.
siirt ceviz badem fidan tarım ve orman