Şimşir güvesine karşı ışıklı tuzak

22 August Thursday, 2019
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kastamonu’da şimşir ağaçlarını kurutan şimşir güvesi ile ışıklı feromon tuzağıyla mücadele ediyor.
Şimşir güvesine karşı ışıklı tuzak Kastamonu’da Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü şimşir ağaçlarını kurutan şimşir güvesine karşı ışıklı feromon tuzağıyla mücadele ediliyor.

Şimşir ağaçlarına zarar veren şimşir güveleri ile mücadele etmek amacıyla DKMP 10. Bölge Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarda Küre Dağları'na güneş enerjisiyle çalışan 14 ışıklı feromon tuzağı yerleştirildi.

Işığa gelen güveleri hapsederek etkisiz hale getiren ve yaklaşık 2 aydır uygulanan yöntemden olumlu sonuçlar alındı.

DKMP 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, mücadelenin süreceğini belirterek “Güve larvaları, yapraklarını yemek suretiyle ağacın kurumasına sebep oluyor. Bunun üzerine bununla mücadele başlatmak için üniversitelerimizle iletişime geçtik.
Hocalarımız bize birtakım mücadele şekilleri sundu. Bunların arasında kimyasal ve biyolojik mücadele şekilleri de vardı. Bu yöntemler arasında biz mekanik mücadeleyi uygun gördük. Güveler ciddi anlamda zarar vermeye başlamıştı.
Gördüğümüz kadarıyla güve nüfusunda ciddi azalma oldu. Tuzakları yerleştireli 2 ay oldu ama çok sayıda ergin güve yakalandı. Şimşirlerdeki kuruma da durdu." ifadesini kullandı.
Kastamonu küre dağları milli park doğa koruma güve