Sivas sürülerle zenginleşiyor

14 July Tuesday, 2020
Sivas’ta küçükbaş hayvancılığı canlandıracak, köyleri ve köylüleri kalkındıracak bir proje hayata geçiyor. Çiftçilere verilecek destekler ile kentte küçükbaş hayvan sayısının artması, atıl arazi, mera ve ağılların tarıma kazandırılması hedefleniyor.
Sivas sürülerle zenginleşiyor Haber: Sivas İl Enformasyon
Akkaraman koyunlar geldi, meralar, ağıllar bereketlendi.
 “Üreten Çiftçi Gelişen Sivas” sloganıyla yola çıkan Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte küçükbaş hayvan varlığını arttırarak üreticilerin gelir seviyesini yükseltecek bir projeyi hayata geçirdi.
Sivas Merkez ve ilçelerinde, yürütülmesi planlanan "Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü’ Nedenim Var Projesi" ile üstün verimli Akkaraman ve Kangal Akkaraman ırkı üretiminin teşvik edilmesi, atıl durumdaki ağılların ve kullanılmayan çayır-mera ve tarım arazilerinin yeniden kullanılması, kırsal gelir kaynaklarının artırılması amaçlanıyor.
Köyden kente göçün önlenmesi, çiftçilerin yeniden üretime başlaması ile aile ve ülke ekonomisine katkılar sağlaması planlanan çalışma kapsamında üreticilere “Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi” imkânı da sağlanacak.
Projenin protokol imza törenine katılan Sivas Valisi Salih Ayhan, küçükbaş hayvancılığın Sivas için önemine değindi.
Vali Ayhan, “Bugün doğasıyla, esen rüzgarıyla bakir bir bölge olan Geven Mezrasında, koyunculuğun merkezi olan bir işletmede hayırlı bir işe birlikte imza atacağız. Bu aşamaya gelmeden önce üç ay süren yoğun bir çalışmamız oldu, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü güzel bir saha çalışması yaptı. Komşumuz Tokat İli ile projeyi birlikte harekete geçiriyoruz. Projemiz üretime dönük altyapısı güçlü bir proje ve bu bölgede de oldukça anlamlı olacak bir projedir. Çayırları, meraları, doğası ve tarımsal arazileri ile belki de en anlamlı ve bu işin merkezi olacak yer Sivas’tır. Sivas tarımda Türkiye’nin lokomotifi olacak ve olmak zorunda çünkü bu coğrafyanın gerekliliği bunu göstermektedir.” dedi.
Sivas’ın arazi yapısının ve ikliminin küçükbaş hayvancılığa uygun olduğunu dile getiren Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, proje ile 1 milyon hayvan varlığı hedeflediklerini belirterek, “İlimiz 800 bin hektar mera varlığı ile Türkiye’de üçüncü sırada yer almaktadır. Üzerindeki bitki örtüsü ve arazi yapısı olarak küçükbaş hayvancılığa son derece uygun. İlimizde yaklaşık 700 bin küçükbaş hayvanımız var ama projemiz ile birlikte hedef 1 milyon olarak yola çıktık, inşallah projemizden sonra bu hedefe ulaşacağız. Sivas Merkez ve ilçelerinde, hayata geçirilmesi planlanan "Köyümde Yaşamak İçin Bir " Sürü" Nedenim Var Projesi" ile Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, üstün verimli Akkaraman ve Kangal Akkaraman ırkı üretiminin teşvik edilmesi, atıl durumdaki ağılları ve kullanılmayan çayır-mera ve tarım arazileri yeniden kullanılması, kırsal gelir kaynaklarının artırılması,  köyden kente göçün önlenmesi, geçim sıkıntısı çekmekte olan çiftçilerin, yeniden üretime başlaması ile aile ve ülke ekonomisine katkılar sağlaması amaçlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Program küçükbaş hayvan işletmelerinin ziyaret edilmesiyle sona erdi.
 
sivas küçükbaş hayvancılık proje tarım ve orman mera köy