Sivas’ta aşılama çalışması sürüyor

05 February Monday, 2024
Tarım ve Orman Bakanlığının kararıyla 3 doza çıkarılan şap aşısı uygulaması Sivas’ta da başladı. Ekiplerle birlikte aşılama çalışmasına katılan Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, hastalığa karşı sıkı tedbirler aldıklarını belirtti. Kentte hedef Kurban Bayramı’na kadar kayıpları tamamen önlemek.
Sivas’ta aşılama çalışması sürüyor
Haber: Sivas İl Enformasyon

Aşı dozu arttırıldı, şap hastalığıyla mücadele hız kazandı.

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri 2024 yılı Şap Aşılama Kampanyası kapsamında tüm köylere gidiyor, aşılanmadık hayvan bırakmıyor.

Ekiplerle birlikte sahaya çıkan İl Müdürü Seyit Yıldız çalışmaları yerinde inceledi.

Hayvanların kayıt altına alınmasının önemine dikkat çeken İl Müdürü Yıldız, yeni doğan büyükbaş hayvanlara küpeleme çalışmasının da devam ettiğini vurguladı.

Kurban Bayramı'nı hayvan hastalıkları yönünden sıkıntısız bir şekilde atlatmayı hedeflediklerini belirten Yıldız, “Canlı hayvan sağlığını ve dolayısıyla ticaretini olumsuz etkileyen, büyük ekonomik kayıplara da neden olan şap hastalığına karşı her yıl rutin olarak ilkbahar ve sonbahar döneminde 2 doz uygulanan aşı sayısı bu yıl ilk kez 3'e çıkarılmıştır.

Yapılan planlamada büyükbaş hayvanlar için ilk aşı dozu Baskın Aşılama Programı kapsamında 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri arasında, ikinci doz ilkbahar dönemi 15 Nisan-15 Haziran 2024 tarihleri arasında, üçüncü doz ise sonbahar dönemi 16 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında uygulanacaktır.

Şap aşısı ülkemizde büyük ekonomik kayıplara neden olan şap virüsünden korunmak için uygulanmaktadır. Hastalık hızlı bir yayılıma sahip olup, sığırlarda kalıcı olabilen verim düşüklüğü ve değer kaybı gibi çeşitli olumsuzluklara sebep olmakta, yayılımı ve etkisi itibarıyla özellikle süt sığırcılığına büyük darbe vurmaktadır. Bu nedenle hayvan sahiplerinin işletmelerindeki hayvanları aşılatmaları zorunludur. İşletme sahiplerinin kampanya dönemlerinde hayvanlarını aşılatmamaları halinde idari para cezası uygulanmaktadır. Şap aşısı uygulanmamış olan hayvanlar il içerisinde işletmeden işletmeye nakledilemez, il dışı veteriner sağlık raporu düzenlenemez ve buzağı desteklemelerinden faydalanamazlar. Aşılamaya uygun tüm hayvanların aşılanması büyük önem arz etmektedir. Aşılama esnasında hayvanlar uygun şekilde zapturapt altına alındıktan sonra aşılanmalıdır. Nadiren bazı hayvanlarda aşıya karşı ilk birkaç saat içerisinde alerjik reaksiyonlar oluşabilmekte, işletme sahibinin bu durumu yetkililere bildirmesi halinde alerjik reaksiyonun olumsuz sonuçları önlenebilmektedir. Alerjik reaksiyon sonucunda ölen hayvanların bedelleri bakanlığımız tarafından yetiştiriciye ödenmektedir. Aşılamaya bağlı olarak gelişen yavru atıklarında laboratuvar teşhisine bağlı olarak tazminat ödenmektedir.

İl Müdürlüğümüz tarafından Şap aşılamasının yanında 2024 yılında doğan üç aylıktan büyük dişi buzağılara da Brucella aşısı uygulanmaktadır. Şap aşısı iki aylıktan büyük tüm sığır ve manda cinsi hayvanlara uygulanmaktadır. Aşılama Kampanyalarının yanı sıra yeni doğan büyükbaş hayvanlara küpeleme çalışması yapılacaktır.

Bu mücadele stratejisi ile Kurban Bayramı'nı hayvan hastalıkları yönünden sıkıntısız bir şekilde atlatmayı ve hayvan varlığımızın büyük ekonomik kayıplara yol açan bu hastalıktan tamamen korunmasını hedefliyoruz." dedi.

Süt sığırcılığında ağır kayıplara neden olan hastalıklara karşı; şap aşısının yanı sıra, üç aylıktan büyük dişi buzağılara Brucella aşısı da yapılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı kararla 3 doza çıkarılan şap aşısı iki aylıktan büyük tüm sığır ve manda cinsi hayvanlara uygulanıyor.
sivas şap aşı küpeleme hastalık hayvancılık besici tarım ve orman