Sivas’ta çiftçilere süt tankı desteği

16 November Monday, 2020
Süt üretimi ve kalitesini artırmak amacıyla geliştirilen projeler kapsamında 50 adet süt soğutma tankı Sivaslı çiftçilere teslim edildi.
Sivas’ta çiftçilere süt tankı desteği Haber: Sivas İl Enformasyon

“Üreten Çiftçi Gelişen Sivas’’ sloganıyla yola çıkan Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında çiftçilere 50 adet süt tankı dağıtıldı.

Programda konuşan Sivas Valisi Salih Ayhan, “Süt Sığırcılığında Süt Üretimini Geliştirme ve Kalitesini İyileştirme Projesi” kapsamında dağıtımını yapılan süt soğutma tankları sayesinde, küçük aile işletmelerindeki süt kalitesinde iyileştirme sağlanmış olacak. Sağılan süt en kısa zamanda süt soğutma tankına ulaştırılacak, kaliteli sütten, kaliteli ürün elde edilecektir. Bu ekipmanlar sayesinde süt ürünlerinin kalitesinin artırılmasını, teknolojik gelişmelerin üretime yansıtılmasını hedefliyoruz. Sivas için hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşma konusunda çiftçimize ve üreticilerimize destek vermeye devam edeceğiz. Hijyenik şartlarda süt ürettirilmesi, işletme içinde soğutulması, değer fiyattan sanayiye satılması, üretilen sütün kayıt altına alınarak sektörün gelişmesine olumlu katkı sağlayacak, üreticinin kârı arttırılmış ve daha yüksek gelir elde etmesi sağlanmış olacaktır. Süt soğutma tankları ile elde edilecek kaliteli süt, ilimizin rekabet gücünü arttıracaktır." şeklinde konuştu.

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız da, yeni ve modern ekipmanlarla süt üretiminde kaliteyi arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

Yıldız, “İl Özel idaremizle birlikte yürüttüğümüz bu projemizde, amacımız üretilen sütlerin kalitesini korumak ve pazar değerini yükseltmektir. Zayiatı ve kayıpları önlemektir. Hedefimiz, kırsalda yaşayan çiftçilerimizin gelir seviyelerinin yükseltilmesi, yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi ve refah düzeylerinin artırılmasıdır. Aynı zamanda çiftçilerimizi yeni teknolojilerle buluşturarak, ilimizde soğuk zincir altyapısının tamamlanmasıdır. Süt tankları üreticilerimizin alın terinin karşılığını daha iyi bir şekilde almalarını sağlayacak, milli ekonomiye sağladıkları katkıyı yükseltecektir.  Ayrıca sütlerin modern tekniklerle soğutulması ve soğuk zincirin sağlanması ile hijyen, kalite ve gıda güvenliğine uygun olarak tüketiciye ulaşması sağlanacaktır. Temel gıda maddesi olan süt, sağlıklı, hijyenik bir şekilde sağılıp, +4 derecede muhafaza edilerek ısıl işleme tabi tutulmalıdır. Bakterilerin gelişimini durdurmak ise Soğuk zincir ekipmanları ile mümkündür.  Kaliteli süt, kaliteli ürün demektir.

Proje kapsamında, ilimizde hayvancılık yapan, 10-20 baş sağmal ineği bulunan 30 üreticiye 300 litrelik ve 20-40 baş sağmal ineği bulunan 20 üreticimize 500 litrelik toplam 50 Adet süt soğutma tankı dağıtılacaktır. Projemiz yüzde 35 çiftçi katkılı yüzde 65 hibeli olarak hazırlanmıştır. Projemizin Toplam bütçesi 736 bin liradır. 4 yılda toplam 310 süt soğutma tankı dağıtımını gerçekleştirdik. Bu yıl 130 müracaat vardı. Şartları tutan 50 çiftçimize teslimat yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl kalan taleplerin tamamını karşılarız.” ifadelerini kullandı.
sivas tarım ve orman süt tankı hibe destek Salih Ayhan Seyit Yıldız