Soma, anıt ağaçlarıyla zeytincilikte atağa geçiyor

10 February Wednesday, 2021
3 zeytin ağacının anıt ağaç olarak tescillendiği Manisa'nın Soma ilçesi, zeytin ve zeytinyağı üretiminde adından söz ettirmek istiyor. Soma İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayati Aslan zeytinciliğin gelişmesi için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirtti.
Soma, anıt ağaçlarıyla zeytincilikte atağa geçiyor Türkiye'nin en önemli linyit kömürü üretim merkezi Soma havzasında, tarıma dayalı ekonominin gelişmesi için çalışmalar yürütülüyor.

3 zeytin ağacının anıt ağaç olarak tescillendiği Manisa'nın Soma ilçesi, zeytin ve zeytinyağı üretiminde adından söz ettirmek istiyor. 

Soma İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayati Aslan "Alınan tescil kararı ile önemli tarım ürünlerinden olan zeytin ve zeytinyağının, Soma'da yaklaşık bin yıldır var olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış oldu. Bunun yanında zeytin ve zeytin yağına coğrafi işaret alınması için Kaymakamlık ile ortak proje başlattık. Projemiz Zafer Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Böylelikle Soma zeytin yağının tescillenmesi için de çalışmalar başlamış oldu." ifadelerini kullandı.

İlçe müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Esra Erdal da "Bu ağaçların yaşlarının tespiti için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonuna bir yazı yazdık. Gelen uzman ekipler ile ölçümler yapıldı. Alınan değerler, sonuçlar Zeytincilik Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Enstitüden gelen uzman ekiplerde gerekli ölçümleri yaptılar ve 3 zeytin ağacımızın yaşları 960, 678 ve 384 olarak belirlendi. İlgili komisyon tarafından 3 ağacın 'anıt ağaç' olarak tescili yapıldı. Bakımları ve hasadı da artık müdürlüğümüz gözetiminde ve belediye ekipleri tarafından yapılacak." dedi.

Yaklaşık 1 milyon 525 bin 700 zeytin ağacı bulunan Soma’da 69 bin 350 dekar alanda zeytin üretiliyor.
manisa soma zeytin anıt ağaç tarım orman