Sözleşmeli tarım üreticinin hakkını koruyacak

15 February Friday, 2019
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Kırşehir Belediyesi ile Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü" imza törenine katıldı. Üreticilerle buluşmasında Ahilik kültürünün sürdürebilmesinin önemine değinen Pakdemirli, "Sözleşmeli tarımda daha çok üreticinin hakkını koruyacak bir kanun tasarısı üzerinde çalışıyoruz.” açıklamasını yaptı.
Sözleşmeli tarım üreticinin hakkını koruyacak Kırşehir’de düzenlenen "Kırşehir Belediyesi ile Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü" imza törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ahilik kültürünün sürdürebilmesinin önemini vurguladı.

Pakdemirli, "Eğer biz bugün Ahilik kültürünü sürdürebilseydik, bugün sebze, meyve ve diğer problemlerimiz olmayacaktı." ifadesini kullandı.

Pakdemirli, bakanlık olarak tanzim satışla ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla meyve ve sebzeyi üreticiden tüketiciye hızlı bir şekilde üreticiden tüketiciye ulaştırdıklarını söyledi.

Sebze fiyatlarının artışıyla bakanlık olarak hızlı bir şekilde organize olduklarını anlatan Pakdemirli, şunları söyledi:

"Aslında kooperatiflerin görevi bunlar. Ana görevleri bu. Kooperatiflerin görevleri üretici ile tüketiciyi birleştirmek. Üreticinin malı tarlada 1 lira, tüketici bunu 4 liraya yiyor. Üretici bir liraya satmayacak, 2 liraya satacak, tüketici de 4 liraya yemeyecek, 3 liraya yiyecek. Üretici ile tüketiciyi birbirine yaklaştırmamız gerekiyor. Bu görev devletin görevi değil. Biz zaman zaman palyatif tedbirler alıyoruz ama bu, kooperatiflerin görevi. Kooperatifler, üreticiler ve çiftçiler adına bu değeri yaratmak durumundalar. Çok sayıda değil, az sayıda kooperatifimiz olsun ama işe yarayan kooperatiflerimiz olsun. Üretici ile tüketiciyi birleştirsin. Üreticinin malı tarlada kalmasın, tüketici de hak ettiği şekilde enflasyona ezilmeden ürünleri yesin."

Pakdemirli, sözleşmeli tarım konusuna önem verdiklerini vurgulayarak, "Sözleşmeli tarımda daha çok üreticinin hakkını koruyacak bir kanun tasarısı üzerinde çalışıyoruz. Sanayici bir malı alırken fiyat aleyhinde geliştiği zaman sözleşmeyi bir kenara bırakıyor, serbest piyasadan alıyor. Bunu karşılık olarak düzenleyeceğiz. Üreticiler baştan alacağı parayı bilecek, hesabını kitabını ona göre yapacak. Sözleşmeli tarım bu açıdan çok önemli. Burada da bunun iş birliği protokolü imzalanacak." ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Bakan Pakdemirli, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkezi Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz tarafından Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü imzalandı.
 
alım garantili sözleşmeli tarımsal üretim protokolü ahilik bekir pakdemirli tarım orman