Stevia bitkisi yeni gelir kapısı olacak

23 September Monday, 2019
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde ekimi yapılan ve sıfır kalorili şeker elde edilebilen stevia bitkisinin bölge için yeni gelir kapısı olması bekleniyor.
Stevia bitkisi yeni gelir kapısı olacak Sıfır kalorili şeker üretilebilen stevia bitkisinin Zonguldak’ın yeni gelir kapısı olması bekleniyor.

Çaycuma’da 17 kişi, Zonguldak Valiliği ve Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün desteğiyle kiraladıkları araziye anavatanı Güney Amerika olan bitkiyi ekti.

Üreticiler birlik kurarak bitkinin ihracatına da başladı.

Birliğin kurucu üyelerinden Mükerrem Sarıöz “Dönümünde aşağı yukarı 10 bin lira civarında bir gelir getirisi var. Bu bölgemiz adına çok sevindirici. Şu anda durumdan çok memnunuz. Şu anda kilosu 22 ila 25 lira arası satış pazarı var. Üretiyoruz, kurutuyoruz, kilosu 22-25 liradan aynı firmaya geri veriyoruz. Onlar da işliyorlar, üretiyorlar veya yurt dışına ihraç ediyorlar. Hem sağlık hem de gelir kapısı yönünden çok faydalı bir bitki. Özellikle Çaycuma halkı bu bitkiyi burada görsünler, tanısınlar. Bence bizim bölgemiz buna çok uyumlu. Bir tek suyu çok seviyor. Sürekli su istiyor, zaten damlama sistemiyle her gün sulanıyor burası.” ifadelerini kullandı.
 
zonguldak şeker stevia bitki gelir ekonomi