Süpürge zanaatının son ustaları Vezirköprü’de yaşıyor

14 November Wednesday, 2018
Süpürge zanaatının son ustaları Samsun Vezirköprü’de yaşayan “Selahattin Vergi ve ailesi.” Günde 50 adet süpürge üreten Vergi ailesi hem hammadde üretiminde hem de süpürge üretiminde tamamen geleneksel koşullarla üretim yapıyor.
Süpürge zanaatının son ustaları Vezirköprü’de yaşıyor Haber: Hatice OLGUN - Samsun İl Enformasyon
Kamera: Recep YAPINCAK

Tarladan özenle tek tek toplanan süpürge otları Samsun Vezirköprü’de yaşayan Selahattin Vergi ve ailesi ellerinde şekil buluyor. Vergi ailesi süpürge zanaatını ata mesleği olarak sürdürüyor.

Günde 50 süpürge üreten Vergi ailesi bu işi hiçbir teknolojik alet kullanmadan yani tamamen geleneksel yöntemlerle yapıyor. Süpürge yapmanın kolay bir zanaat olmadığını söyleyen Selahattin Vergi üretimin tüm aşamalarını tek tek anlatıyor.

“Sekiz kardeşiz. Bir abim ve iki biraderim dışarı gitti, ben burada babamla kaldım. Süpürgecilik yapıyorum ”diyen Selahattin Vergi öncelikle süpürgenin iskeletini oluşturuyor. Sonrasında hemen yanında oturan ve günlüklü çalışan bir diğeri, dolgu aşaması dediğimiz ve orta kısma süpürge otlarının yerleştirildiği ikinci aşamayı gerçekleştiriyor. Son olarak dikim aşaması var ki bunu da ailenin genç üyeleri Vahide ve Halil yapıyor.

Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Vergi ailesi tarla işlerinin sona erdiği sonbahar ayında süpürge üretimine başlıyor. Daha çok Kasım- Aralık, bazen de Ocak ayını içine alan birkaç aylık dönemde, eldeki süpürge otları tamamen kullanılıp bitene kadar yapılıyor. Yazınsa, tarlalarda diğer ürünlerle birlikte süpürge otu yetiştiriciliği yapılıyor. Toplanıp bir süre kuruması için tarlada ve taşındıktan sonra aynı amaçla evlerde de bekletilen süpürge otlarını üretip süpürge yapımı için gerekli maliyeti düşürmüş ve böylelikle kar oranını yükseltmiş oluyorlar.

Süpürge zanaatını Selahattin Vergi ailesiyle yaşatmaya çalışıyor ama Selahattin ustadan sonra süpürgecilik sona ereceğe benziyor.
 
 
samsun süpürge zanaat vezirköprü selahattin vergi