"Sürdürülebilir Gıda Konferansı"

17 October Wednesday, 2018
Tarım ve Orman Bakanlığı, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Konferansı, İstanbul'da başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Konferansı, İstanbul'da başladı.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bu yıl "2030'a kadar dünyada açlığa son vermek mümkün" temasıyla 38'incisi düzenlenen Dünya Gıda Günü kapsamında gerçekleştirilen konferansın açılışında yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan açlık sorununun; iklim değişikliği, kaynakların verimli ve etkin kullanılmaması, yaşanan çatışma ortamları, gelir paylaşımındaki dengesizlikler gibi pek çok sebebi bulunduğunu anlattı. 

Pakdemirli, 2030 yılına kadar açlığa son verme hedefinin, ulaşılması zor bir hedef olmadığını belirterek, "Bu hedefe başarılı bir şekilde ulaşmanın yolu sürdürülebilir tarımdan geçmektedir. Kırsal kalkınma alanında daha fazla yatırım yapmak, gıda israf ve kayıplarını önlemek ve üreticileri bilinçlendirerek desteklemek, sürdürülebilir tarım için vazgeçilmezimizdir." dedi.

Doğal kaynakların sınırlı olduğunu, herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Pakdemirli, su kaynaklarının azaldığını ve her geçen yıl temiz su ihtiyacının arttığını, bakanlığın, su ve enerji kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir gıda güvenliğini sağlamak için yoğun çaba sarf ettiğini anlattı.

Pakdemirli, "Bugün burada belirtmek isterim ki bakanlık olarak, önümüzdeki günlerde üreticiden tüketiciye, yani tarladan sofraya gıda kayıp ve israfların sonlandırılması amacıyla ilgili tüm paydaşları da dahil edeceğimiz yeni bir çalışma başlatacağız." dedi.

"Tarımsal üretimde dünyada ilk 10'da yer alıyoruz"

Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin, tarımsal üretimde dünyada ilk 10'da yer aldığını belirterek, gıdagüvenliği ve kırsal kalkınma kapsamında uluslararası ortaklarla bölgede ve dünya çapında üzerlerine düşen görevi yapmaya gayret gösterdiklerini ifade etti. 

FAO ile yürüttükleri Ortaklık Programı kapsamında, Orta Asya'daki kardeş ülkelere, gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla finansman ve teknik destek sağladıklarını kaydeden Pakdemirli, program başarılı olduğu için ikinci fazına "ormancılık" alanını da eklediklerini bildirdi.

Pakdemirli, 2050 yılında küresel nüfusun 9,7 milyara ulaşmasının beklendiğini ifade ederek, gıda arzının neredeyse yüzde 50 artması gerektiğini söyledi. Pakdemirli, "Ancak erozyon, arazi bozunumu, iklim değişikliği ve çatışma ortamları tarımsal üretime, dolayısıyla gıda güvenliğine olumsuz etki yapan başlıca faktörlerdir." dedi.
Dünyada gıda güvenliğinin sağlanamaması sonucu 821 milyon insanın açlık sorunu çektiğini vurgulayan Pakdemirli, "Bu nüfusun neredeyse 3'te biri Afrika'da yaşamaktadır. Afrika kıtasında toplam nüfusun yüzde 21'i, yani 256 milyondan fazla insan, yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya bulunmaktadır. Büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere dünya genelinde çocuk ölümlerinin yüzde 45'i yetersiz beslenme kaynaklıdır. Bu sorunların farkında olarak, açlık sorununun yoğun bir şekilde yaşandığı ve Cumhurbaşkanımızın özel önem verdiği Afrika ülkeleri ile ülkemiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla pek çok faaliyet gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz." şeklinde konuştu. 

"821 milyondan fazla insan açlık çekiyor"

FAO Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Vladimir Rakhmanin de konferansın, 150'den fazla ülkede gerçekleşen etkinliklerin bir parçası olduğunu belirterek, bu yılki etkinliklerin ana temasının "eylemlerimiz geleceğimizdir, 2030'da açlığa son verilen bir gelecek mümkün" olduğunu söyledi.

"Açlık, dünyada uzun süreli bir düşüşten sonra yeniden yükselişte" diyen Rakhmanin, şu anda 821 milyondan fazla insanın kronik beslenme yetersizliğiyle karşı karşıya olduğunu, açlık çeken insanların çoğunun savaşların ve çatışmaların olduğu ülkelerde yaşadığını kaydetti.
 
 
fao tarımveorman bekir pakdemirli gıda konferans istanbul