Süt kuzuları görücüye çıktı

02 April Tuesday, 2019
Şanlıurfa'da besicilerin binbir emekle yetiştirdiği kuzular, hayvan pazarında yerini aldı. Birkaç ay önce doğan kuzular için sıkı pazarlıklar yapılıyor.
Süt kuzuları görücüye çıktı Türkiye'de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı illerin başında gelen Şanlıurfa'da kuzular hayvan pazarına çıktı.

Kasım-ocak aylarında doğan kuzular süt ve yem takviyesiyle beslendikten sonra nisan ayında hayvan pazarında görücüye çıkıyor.

Kuzuların doğmasıyla zorlu mesaileri başlayan çiftçiler binbir emekle besledikleri kuzuları satışa hazır hale getirdi. Yetiştirdikleri erkek kuzularla birlikte pazarın yolunu tutan besiciler, burada alıcılarla sıkı bir pazarlığa giriyor.

Besici İhsan Arık, havaların yağışlı geçmesi ve meraların yeşermesiyle güzel bir sezon geçirdiklerini belirterek, "Bu yıl bizim için güzel sene diyebiliriz. Yağışlar sayesinde meralar gelişti, hayvanlar doymaya başladı ve süt verimi de arttı. Böyle olunca kuzularımız da iyice büyüdü. Şimdi erkek kuzuları satışa çıkardık." dedi.

Türkiye'nin et ihtiyacına önemli katkı sağlayan Şanlıurfa'da bu sezon yaklaşık 800 bin erkek kuzunun satılması bekleniyor.

Pazarın her yıl canlılığını koruduğunu belirten Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, hayvan fiyatlarının da geçen 2 yılla aynı seviyede olduğunu vurguladı. Pazarda daha çok 4-5 aylık erkek kuzuların satıldığına dikkati çeken Çiftçi, bunların ilk etapta besiye alındığını, belli kiloya ulaştıktan sonra kesime hazır hale geldiğini anlattı.

İzzet Çiftçi, şunları kaydetti: "Kasım-ocak aylarında genellikle kuzu doğumları gerçekleşir. Üreticilerimiz bunları 4-5 ay süt ve yem takviyesiyle besledikten sonra nisan ayında satışa hazır hale getiriyor. İlçelerimizin yanı sıra birçok köyden kuzular bu dönemde pazara getiriliyor. Bu yüzden pazarda yoğunluk yaşanıyor. Besicinin en önemli gelir kaynağı kuzular, bunun için onların hasadı da bu dönem. Şanlıurfa'da kayıtlı 800 bin civarında erkek kuzu var ama kayıtlı olmayanları da eklediğimizde bu sayı 1 milyonu aşıyor. Tabi çevre illerden de buraya kuzu geliyor. Çünkü pazarımız bu anlamda liman görevi görüyor. Kurban Bayramı'na kadar bu pazardan yaklaşık 2 milyon kuzu satılmasını öngörüyoruz. Fiyatlar iki yıldır aynı, şu anda canlı kuzunun kilogramı 18,5 liradan satılıyor. Yani bir kuzunun fiyatı 600-800 lira arasında değişiyor."

Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvan bulunduğu kentte bulunan meralar, hayvancılığa yapılan destekler, hayata geçirilen projeler üreticiye büyük kolaylık sağlıyor.
Şanlıurfa kuzu koyun besicilik