Tarım sektörü İzmir Agroexpo’da buluştu

25 June Friday, 2021
İzmir'de bu yıl 16'ncısı düzenlenen ve dünden itibaren ziyarete açılan İzmir Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı için açılış töreni düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, fuarın Türkiye'nin vitrini, sektörün bir sergisi olduğunu, bu yıl da yaklaşık 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefiyle tarım ve hayvancılığa güç katacağını söyledi.
Tarım sektörü İzmir Agroexpo’da buluştu İzmir Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katıldığı törenle açıldı.

Agroexpo'nun tarım ve hayvancılık alanında Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise 4'üncü büyük fuarı olduğuna dikkati çeken Pakdemirli, fuarın Türkiye'nin vitrini, sektörün bir sergisi olduğunu, bu yıl da yaklaşık 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefiyle tarım ve hayvancılığa güç katacağını söyledi.

Pakdemirli, coğrafi konum açısından tarımda büyük bir avantaja sahip olan Türkiye'nin yatırımcılar için bölgedeki en uygun ülke olduğunu söyledi.

Sulama alanında hizmete aldıkları yatırımlar sayesinde geçen yıl toplam bitkisel üretimi 9 milyon ton artışla 126 milyon tona yükselttiklerini ve Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını anlatan Pakdemirli, şu bilgileri verdi: "Büyükbaş hayvan varlığımız, 2020 yılında 18,2 milyon başa yükselerek Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Küçükbaş hayvan varlığımız ise son bir yılda yüzde 12 artışla 54,1 milyon başa yükselerek son 30 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Üretimdeki bu gelişmelerle birlikte tarım sektörü 2020 yılında yüzde 4,8 büyüyerek son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. 2021 yılı ilk çeyrekte ise yüzde 7,5 büyüyen tarım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin başlamasından itibaren son 11 çeyrektir kesintisiz büyümeye devam ediyor. Tarımsal hasılamız bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 333,3 milyar liraya yükseldi ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı."

Pakdemirli, tarım ve gıda ürünleri ihracatının hem miktar hem de kalite olarak her geçen yıl giderek yükseldiğine işaret ederek, geçen yıl tarım ve gıda ürünleri ihracatının yüzde 5 artışla 20,7 milyar dolara ulaştığını, dış ticaret fazlasının ise yüzde 9 artışla 5,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığının projeler ve destekleriyle ilgili bilgi veren Bakan Pakdemirli, toplam 480 bin projeye, reel rakamlarla 27 milyar lira hibe ödediklerini, bu destekler sayesinde 350 bin yeni istihdam oluştuğunu, kırsalda 50 milyar liralık yatırım yapıldığını aktardı.

İlk yerli ve milli elektrikli traktörün de seri üretime hazır hale getirildiğini anlatan Pakdemirli, suyu koruma, en verimli şekilde kullanma ve gelecek nesillere en iyi şekilde teslim etme konusunda da kararlı çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Bakan Pakdemirli, İzmir Agroexpo gibi önemli fuarların da bu anlayışı üreticilere yansıtma ve yatırımcılara doğal dengeyi koruyan yeni yöntemleri sunma aşamasında farkındalık oluşturacağını sözlerine ekledi.
izmir agroexpo fuar tarım ve orman bekir pakdemirli