Tarım Sigortaları 2019 Yılı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

21 January Monday, 2019
Bursa’da Tarım Sigortaları Bölge Müdürlüğü tarafından Tarım Sigortaları Kanunu, sistemin işleyişi ve 2019 yılı uygulamaları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Tarım Sigortaları Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu, İlçe Müdürleri, Ziraat Odaları temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.
Tarım Sigortaları 2019 Yılı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı Haber: Bursa İl Enfarmasyon
Kamera : Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf : Orhan KAĞITÇI
HABER
Bursa Tarım Sigortaları Bölge Müdürlüğü, tarım sigortaları kanunu, sistemin işleyişi ve 2019 yılında yapılacak uygulamalarla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıya Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Tarım Sigortaları Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu, İlçe Müdürleri, Ziraat Odaları temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.
Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Bursa’nın 334 bin hektarlık tarım arazisi olduğunu, yaklaşık 201 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip olduğunu ve yaklaşık 60 bin çiftçisi ile 6.1 Milyar liralık tarımsal üretim değerine sahip olduğunu söyledi. Aygül, “İlimizde Tarım Sigortaları uygulamaları oldukça önemli seviyelere ulaşmıştır.2007 yılında 7.281 olan poliçe sayısı 2018 yılında 32.202'ye ulaşmıştır. Bakanlık olarak Tarım Sigortaları uygulamalarının daha da gelişerek yaygınlaşmasına gayret göstermekteyiz. 2019 yılında Tarım Sigortaları kapsamı genişletilerek; incir ve üzüm ürünlerinde yağmur riskinin verdiği zararlar, küçükbaş hayvanlarda yavru atma riski, yumuşak çekirdekli meyvelerde teminat başlangıcı pembe/beyaz tomurcuk dönemine alındı. Bu nedende tüm çiftçilerin Tarım sigortası yapmalarını öneriyor, bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmelerini diliyorum” dedi.
TARSİM Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu da 2019 yılında üreticiyi bekleyen yenilikleri anlattı.
Peki, 2019 yılında çiftçiyi, üreticiyi bekleyen yenilikler neler?
 2018 yılında  'arpa, çavdar, yulaf ve tritikale' ürünleri ile sertifikalı tohumlukları kapsamda iken bu yıl nohut, kırmızı ve yeşil mercimek başta kuraklık olmak üzere don, sıcak rüzgâr ve sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış gibi riskler için TARSİM kapsamına alındı.
2019 yılında bitkisel ürün sigortası çerçevesinde incir ve üzüm ürünlerinde 'yağmur riskinin' verdiği zararlar teminat kapsamına alındı. Ayrıca elma, armut ve ayva ürünlerinde teminat başlangıcı 'pembe/beyaz tomurcuk dönemine' çekildi.
Büyükbaş Hayvan  Hayat Sigortasında da değişiklikler yapılarak 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla, yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda, meydana gelen ölümler,  mecburi kesimler,  yavru atma ve yavru ölümü sonucu sigortalının doğrudan uğrayacağı maddi zararlar 'terör riski' ile teminat kapsamına alındı."
Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında yetiştirici talepleri doğrultusunda  "yavru atma riski”nin teminat kapsamına alındı "Arıcılık sigortası kapsamında sigorta bedelinin tazminat oranlarının yeniden belirlendi ve bal ürününün de teminat kapsamına alındı.
Tarım sigortası branşlarında muafiyet-müşterek sigorta oranları ile tarife fiyat düzenlemelerine giderek, üretici lehine iyileştirmeler yapıldı. Karar kapsamında  belirlenen riskler için 2019 yılında, sigorta priminin % 50'si oranında prim desteğine devam edilecek.
Ayrıca açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresindeki don riski için verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine 1/3 oranında (% 66,7) ek prim desteği sağlanacak. İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası uygulamasında da sigorta priminin % 60'ı oranında prim desteği sağlandı.
 
tarsim bursa toplantı tarımsigortaları teminat prim