Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli iş birliğini vurguladı

30 July Monday, 2018
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Arjantin’de gerçekleştirilen G20 tarım zirvesinde önemli açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, “Sürdürülebilir tarımsal üretimin sağlanması, küresel düzeyde işbirliğini gerektirmektedir. G20 Zirvesinin bu anlamda en önemli platformlardan biri olduğuna inanıyorum.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli iş birliğini vurguladı G20 Tarım Bakanları Zirvesi Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yapıldı. Zirvede Türkiye’yi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli temsil etti.

Pakdemirli, San Martin Sarayı’nda aile fotoğrafı çekimiyle başlayan Tarım Bakanları Toplantısında genel kurula hitaben bir konuşma gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı olarak böylesi seçkin bir katılımcı kitlesine hitap etmekten onur duyduğunu kaydeden Pakdemirli “Bu güzel şehir Buenos Aires’te düzenlenen bu toplantı için Arjantin Dönem Başkanlığı’na şükranlarımı sunuyorum. Alınacak kararların küresel tarım sektörü için faydalı sonuçlar vermesini temenni ediyorum.” dedi.

"Sürdürülebilir Tarım için İşbirliği Gerekmekte"

Bakan Pakdemirli, tarımın, önemi ve zorlukları her geçen gün artan bir sektör olduğunu vurgulayarak “2050 yılında küresel nüfusun 9,7 milyara ulaşması beklenmekte ve dolayısıyla tarımsal üretimin neredeyse % 50 oranında artması gerekmektedir. Kentleşme, erozyon, arazi bozunumu ve iklim değişikliği tarımsal üretime baskı yapan başlıca faktörlerdir. Bugün dünya nüfusunun % 55'i kentsel alanlarda yaşamakta ve bu oranın 2050 yılına kadar % 68'e çıkması beklenmektedir. Sürdürülebilir tarımsal üretimin sağlanması, küresel düzeyde işbirliğini gerektirmektedir. G20 Zirvesinin bu anlamda en önemli platformlardan biri olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Pakdemirli, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü’nün raporuna atıfta bulunarak “Rapora göre Dünya nüfusunun yüzde 11'ine tekabül eden 815 milyon kişi açlıkla karşı karşıya. Suriye örneğinde de olduğu gibi, açlık sorunu, çatışma bölgelerinde daha yaygındır. İnsanlar iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalmakta ve çatışma, tarımsal üretimi engelleyerek gıda güvenliğinin sağlanmasını zorlaştırmaktadır.” sözleriyle gıda güvenliğinin altını çizdi.

Üretilen gıdanın üçte ikisinin israf ya da kaybedildiği için kullanılamadığına dikkat çeken Pakdemirli “2015’te ‘Gıda Kaybı ve İsrafının Ölçülmesi ve Azaltılmasına ilişkin Teknik Platform’un kurulması hususunda mutabık kalınmıştı. Söz konusu girişim gelecekteki çalışmalarına ilişkin olarak hâlen tarafımızca desteklenmektedir. Türkiye’de atılan en önemli adımlardan biri, dünya çapında iyi uygulama örneği olarak gösterilebilecek olan Ekmek İsrafının Önlenmesi Kampanyasıdır.” dedi.
 
"15 Yılda 1,5 Milyon Hektar"

Toprağın korunması maksadıyla Türkiye’nin ulusal ve uluslararası ölçekte çölleşme ve arazi bozunumu ile mücadele için girişimlerinden bahseden Pakdemirli, “Türkiye’de 2015 yılında gerçekleştirilen UNCCD 12. Taraflar Toplantısı’nda alınan en önemli kararlardan biri Arazi Bozunumu Nötralizasyonuna ilişkindir. Türkiye, UNCCD ve FAO gibi uluslararası kuruluşlar ile işbirliği halinde, arazi bozunumu sorununun üstesinden gelmek için önemli bir katkı sağlamaktadır.” dedi.

Bakan Pakdemirli “Türkiye, geçtiğimiz son 15 yılda orman varlığını 1.5 milyon hektar artırmıştır. Dünyada yaşayan her bir insan için bir fidan dikmeyi ve orman varlığımızı 2023 yılı itibarıyla %30 oranında artırmayı hedeflemekteyiz” ifadelerinden sonra Türkiye’nin 17 Haziran 2019 tarihinde Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Gününe ev sahipliği yapacağını hatırlatarak üye ülke temsilcilerini bu programa Türkiye’ye davet etti.
Pakdemirli konuşmasının sonunda, toplantının çok faydalı sonuç ve çıktılar oluşturacağına dair inancını ifade etti.
 
Gıda tarım hayvancılık orman su bakan Türkiye Arjantin Pakdemirli