Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Bursa’da defne desteği

02 November Friday, 2018
Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa’da yaşayan vatandaşlara ek gelir sağlaması için defne desteğini sürdürüyor. Destek ile kente göç azaldı
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Bursa’da defne desteği Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu TKDK ile Orman Genel Müdürlüğü OGM işbirliği ile Bursa’da defne desteği sürüyor.

OGM tarafından denetlenen defne sahaları toplanmaya hazır hale getiriliyor. Toplanan defneler de TKDK desteği ile kurulan kurutma ve paketleme tesisine getiriliyor. Tesis sayesinde yıllık hane başına 25 bin liraya ulaşan gelir imkanı sağladı.

Defne desteği sayesinde ilde köyden kente göçün azaldığı tespit edildi.

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın süreci anlattı. Akın “Oduna alternatif olabilecek olan bir ürün. İhraç ürünü. Özellikle sanayide, kozmetikte, ilaçta, gıda sektöründe çokça kullanılan bir ürün. Kurutulmuş olarak perakende de kilosu 40 avroya kadar çıkıyor. Yaş olarak da satılabiliyor ancak fiyatı düşük oluyor. Bunu alıcı işliyor. Onun için köylülerimiz burada bunu kurutup öyle satıyorlar. O şekilde sattıkları zaman da aşağı yukarı 3 kat daha fazla gelir elde ediyorlar. Köylüye işletme kredisi sağladık. Bu destekle kurdukları tesiste topladıkları defneleri kurutuyorlar ve o şekilde pazara arz ediyorlar. Köylünün şu anki mevcut tesisi de yetersiz. Yeni tesis talepleri var. Çünkü burada düzenli olarak biz rehabilitasyon yaptıkça defneler daha da boylanıyor. Biz bunlara da destek sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Anbar destekten memnun.  Anbar “Hane başına en az 10-15 bin lira, çalışana göre 25 bin liraya kadar gelir sağlanmaya başladı. Çok güzel oldu. Bu iş bizim için iyi. Orman işletmesi bize yeni rehabilite yerler verecek. Bu yerlerle birlikte bu artış daha da olacak. Fabrikamız bize yetersiz geliyor. Yer bulmamız, üretimi artırmamız gerekiyor. Fabrikada kadınlar çalışıyor. Köye geriye dönüş başladı. Köyde geriye dönüş başladı. Daha önce Karacabey'e Bursa'ya 30 hane gitmişken şu anda 15 hane geriye döndü. Defne rehabilitasyonu çalışmaları ve yeni kuracağımız tesis sayesinde geri dönüşler daha da artacaktır. Bu konuda Orman Bölge Müdürlüğüne çok teşekkür ederiz. Köylü olarak gelirimiz artıyor.” ifadeleri kullandı.

Kurşunlu Mahallesi Muhtarı Mehmet Civelek de "Ormandan kesilip getirilen defneleri burada tartıyoruz, kurutuyoruz, ayıklıyoruz ve İzmir'e sevk ediyoruz. Bunlar İzmir'de paketlenip marketlere satılıyor, yurt dışına ihraç ediliyor. Daha önceleri 10 günde 20 günde kestiğimiz malı yaş olarak İzmir'e gönderiyorduk. Şimdi ise ürettiğimiz ürünü 6 ay kendimiz işliyoruz. Gelirimiz 3 katına çıktı." İfadeleri ile istihdam olanaklarına dikkat çekti.
 
 
bursa defne tarım orman