“Tarımda ihracatımız ithalatımızdan fazla”

30 September Monday, 2019
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tarımın dış ticaret fazlası veren Türkiye’nin ender sektörlerinden biri olduğunu vurguladı. Başkan Hisarcıklıoğlu, 18 milyar ihracata karşılık 13 milyar dolar ithalat yapıldığını söyledi.
“Tarımda ihracatımız ithalatımızdan fazla” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk tarımını değerlendirdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğinde Tarım Politikaları ve Geleceği Konferansı’nda konuşan Başkan Hisarcıklıoğlu "Tarım ve hayvancılık sektörümüz 18 milyar dolar ihracat, 13 milyar dolar ithalat yapıyor. Yani dış ticaret fazlası verdiğimiz ender sektörlerden biri. Ayrıca hammadde ithal edip işleyerek, katma değeri ülkemizde kalacak şekilde ihracat yapabiliyoruz. Türkiye'nin çevre coğrafyasında 2 milyar kişi yaşıyor. Bunlar 500 milyar dolar gıda, tarım ve hayvancılık ürünü ithal ediyor. Elimizde müthiş bir imkan var. Tüm bu coğrafyayı biz doyurabiliriz. Böylece hem para hem de stratejik güç kazanırız. Dünyayı doyuran kimse, dünyanın lider ülkesi de odur. Tarımı olmayan ülkeler balkonsuz eve benzeyecek. Onun için tarım olmazsa olmazımız.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yle, kendilerine gelen sorunlar hakkında görüştüklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, yeni üretim stratejilerine de değindi.
 
tobb rifat hisarcıklıoğlu mersin tarım ihracat